førsteamanuensis, Universitetet for miljø- og biovitenskap
Vi er heldige som lever i et land der alle har tilgang til nok mat og til sunn og variert mat. Likevel merker jeg stort engasjement og flere motforestillinger når jeg uttaler meg om et variert kosthold, med animalske produkter som en viktig del. Hva er årsaken til dette?
Miljø
Det kan være mange årsaker til at man velger kosthold der husdyrprodukter og fisk er utelatt. Kanskje er det ønsket om å bidra til et bedre miljø? De aller fleste er opptatt av at matproduksjonen må foregå på en måte som tar vare på miljøet og som gjør at jordsmonnet kan vare for all framtid. Matproduksjonen må være bærekraftig, og vi ønsker at maten skal være naturlig uten at den er tilsatt fremmede stoffer.
Produksjon av husdyrfôr legger beslag på jordbruksareal som kunne vært brukt til matproduksjon. Det er også vist at kjøtt, og særlig rødt kjøtt, gir en miljøbelastning. Dette skyldes drøvtyggernes utslipp av klimagassen metan, men også at det kreves mye fôr for å produsere et stykke kjøtt. Det faktum at drøvtyggerne har mulighet til å beite og gjøre nytte for seg på områder som er uegnet til matproduksjon er en viktig del av helhetsbildet som ofte blir borte i denne debatten.
Etikk
Beslutning om å unngå å sp


































































































