AddToAny

Hvorfor skaper kjøtt så mange følelser?

Hvorfor skaper kjøtt så mange følelser?
Forskeren forteller: Det synes å være en trend at matvarer som melk, kjøtt, egg og fisk er matvarer noen holder seg unna, eller gjerne utelater helt i kostholdet.
Anna Haug

førsteamanuensis, Universitetet for miljø- og biovitenskap

Vi er heldige som lever i et land der alle har tilgang til nok mat og til sunn og variert mat. Likevel merker jeg stort engasjement og flere motforestillinger når jeg uttaler meg om et variert kosthold, med animalske produkter som en viktig del. Hva er årsaken til dette?

Miljø

Det kan være mange årsaker til at man velger kosthold der husdyrprodukter og fisk er utelatt. Kanskje er det ønsket om å bidra til et bedre miljø? De aller fleste er opptatt av at matproduksjonen må foregå på en måte som tar vare på miljøet og som gjør at jordsmonnet kan vare for all framtid. Matproduksjonen må være bærekraftig, og vi ønsker at maten skal være naturlig uten at den er tilsatt fremmede stoffer.

Produksjon av husdyrfôr legger beslag på jordbruksareal som kunne vært brukt til matproduksjon. Det er også vist at kjøtt, og særlig rødt kjøtt, gir en miljøbelastning. Dette skyldes drøvtyggernes utslipp av klimagassen metan, men også at det kreves mye fôr for å produsere et stykke kjøtt. Det faktum at drøvtyggerne har mulighet til å beite og gjøre nytte for seg på områder som er uegnet til matproduksjon er en viktig del av helhetsbildet som ofte blir borte i denne debatten.

Etikk

Beslutning om å unngå å sp

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt