AddToAny

Hvorfor NRK-reporter? Hvorfor ikke journalist? Eller gjerningsmann

Hvorfor NRK-reporter? Hvorfor ikke journalist? Eller gjerningsmann
Hvorfor skriver Dagbladet og VG NRK-reporter om en voldelig hendelse som er oppe i retten når det fant sted på fritiden? Dagbladet var først til å omtale saken.
På torsdag skrev de på tittelplass: NRK-reporter angrep kvinne: - Han nikket meg ned.

Umiddelbart ser det ut som om reporteren har vært på oppdrag når dette skjer. I artikkelen beskrives det ikke noe om når hendelsen finner sted. Det vises til at mannen trengte seg inn i huset til kvinnen hvor han finner en kniv på kjøkkenet og truer med å drepe en annen mann som også er i huset.

Journalist en offentlig rolle

Men dersom mannen ikke var på arbeid, hvorfor omtales han som NRK-reporter. Vi spør nyhetsredaktør Frode Hansen i Dagbladet, først per epost. Senere ringer vi ham opp for å følge opp de første svarene.

Hansen skriver i eposten at: Hva er grunnen til at vi ikke skal skrive at det er en NRK-reporter? Journalister har en offentlig rolle. Journaliststanden får dessuten ofte kritikk som går ut på at vi beskytter våre egne. Vi ser heller ikke at vi mistenkeliggjør andre som jobber i NRK, ettersom NRK er en såpass stor bedrift.

Da vi ringer ham opp litt senere spør vi; hva om en journalist i hans redaksjon gikk berserkergang på byen - skulle vi da omtalt personen som Dagblad-journalist? Til det får vi svaret at ja, personen er ansatt i Dagbladet.

I september 2014 skriver Dagbladet om en mann i 20-årene som ble dømt for sovevoldtekt. I denne artikkelen tituleres mannen som journalist på tittelplass, og i brødtekstens anslag omtales det at mannen hadde arbeidet i flere norske medier. To av arbeidsplassene er riksdekkende medier. I dette tilfellet er disse ikke nevnt.

Disse er heller ikke nevnt i den øvrige omtalen Journalisten finner på Retriever. Verken hos TV 2, P4 eller VG.

Greit om det var Nettavisen-journalist

Skjermdump fra Nettavisen

I Nettavisen er reporteren blitt forfremmet til å bli NRK-profil. Vi stiller nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen tre spørsmål i en epost.

- Hvorfor velger dere å omtale den domsfelte som NRK-profil? Er gjerningsmannen for profil å regne i NRK?

- Det er vanlig å omtale profiler i NRK som NRK-profiler. Selv om denne programlederen ikke er blant de mest allmenne kjendisene, er vedkommende godt kjent på sitt område.

- Hvor lenge mener du vi er representant for våre arbeidsplasser? På ettermiddagen, kvelden, natten, i helgen eller på ferie?

- En NRK-profil må regne med å bli omtalt som NRK-profil også utenom arbeidstid. Det samme ville være tilfelle med en TV 2-profil eller for den saks skyld en Nettavisen-profil.

- Hva om det var en Nettavisen-journalist, burde denne personen i så fall bli omtalt som Nettavisen-journalist?

- Ja, jeg tror at om en Nettavisen-journalist ble dømt i en straffesak, ville han/hun blitt omtalt som Nettavisen-journalist.

En presis beskrivelse

VG valgte i sin livedekning på lørdag å omtale saken, men da med sitering til Nettavisen. Også her er gjerningspersonen omtalt som NRK-profil.

Leder Tora Bakke Håndlykken i VGs nyhetsavdeling forteller at de i krimsaker ofte pleier å omtale stillingen vedkommende har.

- Og det at han jobber som NRK-reporter er den mest presise beskrivelsen som vi kan gi domfelte uten at det er identifiserende på noe vis. Vi opplever det som relevant.

Selv om hendelsen finner sted på mannens fritid og ikke har noe med NRK å gjøre, mener nyhetslederen det er en beskrivelse av mannens yrkesforhold. At de ikke omtalte arbeidsplassen da den tidligere omtalte journalisten ble dømt for sovevoldekt, forklarer nyhetslederen dette med størrelsesforholdet - og viser til at det er betydelig flere reportere knyttet til NRK enn denne mannens tidligere arbeidsplasser. I tillegg hadde gjerningsmannen forskjellige arbeidsgivere på de relevante tidspunktene i saken og at summen av disse ville bidratt til identifisering.

- Størrelsesforholdet har noe å si. Jeg mener det uansett ikke bidrar til identifisering i dette tilfellet.

Ingen etiske brudd

Richard Aune er leder i NRKJ som fagorganiserer journalister, fotografer og redigerere i NRK. Han sier han ikke opplever at Dagbladet eller noen av de andre mediene har begått etiske overtramp. Men han synes vinklingen er underlig.

- Jeg tror ikke vi ville gjort tilsvarende om vi skrev om en av deres, sier han.

Uten en reell gjennomgang hos alle NRKs klubber er det vanskelig å si hvor mange reportere som jobber ut fra Oslo siden også flere andre redaksjonelle yrkesgrupper klassifiseres/kodes likt i personalsystemet til NRK.

Gjerningsmannen arbeider i NRK, derfor er det naturlig å ha med nanv på arbeidsplassen og dets logo i dekningen av en rettssak på mannen. Skjermdump/Dagbladet.no

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt