AddToAny

Hvorfor er noen av oss så kresne?

SPØR EN FORSKER: Noen av oss pirker i maten og liker ikke fisk og grønnsaker. Hva er greia?
Å være kresen betyr at du har sterke preferanser for hvilken mat du vil spise. Men hvorfor er noen så kresne? Og hvilken betydning har det?

Birger Svihus forsker på ernæring hos mennesker og husdyr ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige universitet. Han tror at en viktig grunn til at folk er kresne, er at de ikke har lært seg å sette pris på maten fra tidlig alder av foreldre og andre voksne.

Svihus forteller at det er gjort et forsøk på gravide kvinner der noen av dem drakk gulrotjuice hver dag under eller etter graviditeten, og noen gjorde ikke det.

Etter babyene ble født skulle de smake på gulrot. Da viste det seg at babyene som var født av kvinner som drakk gulrotjuice, likte gulrot bedre enn babyene som var født av kvinner som ikke drakk juice.

- Dette illustrerer betydningen av å bli preget for nye smaker gjennom å ha erfart smaken i tidlig alder, sier Svihus.

Forsøket Svihus prater om ble gjort av amerikanske forskere i 2001, og studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

(Foto: Gisle Bjørneby, NMBU)

Foreldrenes valg av mat

Svihus tror at foreldrenes matvalg og holdning til mat har stor betydning.

- Noen typer mat, som for eksem

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Her er noen eksempler på ulike skikker når noen dør. Man sier ofte at sorg er prisen å betale for å være glad i noen. Sorg er noe alle mennesker i ...
forskning.no 28.01.2023
KRONIKK: Det er hverken overraskende eller nødvendigvis moralsk forkastelig at vi er mest opptatt i det nære i tid og rom, men vi må allikevel lære ...
forskning.no 28.01.2023
De var like selvfølgelige som jernbanen selv, tror svensk forsker.
forskning.no 28.01.2023
SPØR EN FORSKER: Ifølge en dansk studie tar kvinner oftere initiativ til skilsmisse, men det er ikke nødvendigvis fordi mannen er «sløv», forklarer ...
forskning.no 28.01.2023
Flere studier på mennesker har vist at endometriose henger sammen med endringer i tarmfloraen. Nå antyder en studie på mus at tarmbakteriene kan være ...
forskning.no 28.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt