AddToAny

Hvordan er det nå med individuell pensjonssparing?

Det er mange måter å spare til pensjon på. Det finnes egne skatteregler for produkter som binder midlene til pensjonsalderen, og som gir skatteutsettelse og noe skattefordel.
Såkalt individuell pensjonssparing innenfor skattereglene, også kalt IPS, er sparing du selv kan foreta til alderspensjon. Denne pensjonen kommer da i tillegg til folketrygd, tjenestepensjon (pensjon fra arbeidsgiver) og eventuelt AFP (også avhengig av arbeidsgiver).

Innbetalingsbeløp, skatt med mer
Du kan betale inntil 15 000 kroner i året til denne ordningen. Du får skattefradrag for innbetalingen på alminnelig inntekt, og du skatter av utbetalingen som for alminnelig inntekt. Du betaler ikke formuesskatt av pensjonskapitalen.
Det du maksimalt kan spare i skatt hvert år, er dermed 3 300 kroner (foruten eventuell spart formuesskatt). For å vise hva du kan spare i skatteutsettelse, er det laget et eksempel i boksen.
Det er ikke mulig å gjenkjøpe en IPS, det vil si at du ikke kan få ut pengene når du vil, og du kan heller ikke pantsette pensjonskapitalen.
Diskusjonen om behovet og grensene for individuell sparing til pensjon har historisk vært en politisk boomerang. Siste endring var nå i 2022. Før nyttår 2021 var den maksimale grensen 40 000 kroner. Grensen ble satt ned til 15 000 kroner fra og med 2022.
Produktet kan sies å være uforutsigbart når det gjelder regler for fremtidig innbetaling, men de reglene som gjelder på tidspunktet for innbetaling, vil alltid gjelde for de innbetalte pengene.

Diverse produktegenskaper
Hvis du dør før all kapitalen er utbetalt, går kapitalen til barn og eventuell ektefelle/samboer som årlig pensjon, etter samme regler som i innskuddspensjon.
Pengene er låst til du er 62 år, og må utbetales årlig over en periode minst frem til fylte 80 år. Pensjonsleverandørene har ikke lov til å tilby livsvarig utbetaling i en IPS-ordning.
Du kan få tilknyttet premiefritak ved uførhet, det vil si at om du blir ufør, betaler pensjonsinnretningen fortsatt sparing.
Du kan også tilknytte uførepensjon, men du kan ikke tilknytte etterlatte
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Mange fritidseiendommer eies i sameie. For å forebygge konflikter mellom sameierne er det viktig å ha klare kjøreregler for fordeling av blant annet bruk av fritidseiendommen og ansvar for vedlikehold og oppussing. Sameieloven angir en rekke utgangspunkter, men det er likevel svært viktig å opprette en god sameieavtale.
Magma 30.11.2022
Hvis du spør rundt så vil du nok - få høre at Finn er ålreit, men ganske skarp i kantene. Jeg er aldri blitt kalt en diplomat, ler Finn Kinserdal fra det lyse kontoret på Norges Handelshøyskole.
Magma 30.11.2022
Har du fått tilbud om drømmejobben, men er usikker på om konkurranseklausulen i din nåværende arbeidsavtale hindrer deg i å ta jobben? Her er det viktigste du trenger å vite om slike klausuler.
Magma 30.11.2022
Magma 30.11.2022
Denne studien undersøker hvorvidt norske selskapers annonseringer av nedskrivninger er assosiert med børskursfall. Nedskrivninger signaliserer at forventet salgsverdi og/eller bruksverdi av selskapets eiendeler er redusert, og forventningene er følgelig at nedskrivningsannonseringer mottas negativt av investorer.
Magma 30.11.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt