AddToAny

Hver fjerde nordmann mener pressestøtten gjør mediene mindre kritiske

Og skepsisen er høyest i Nord-Norge.
Gjennom en spørreundersøkelse utført av analyseselskapet InFact på oppdrag fra Journalisten, kommer det blant annet frem at nærmere 25 prosent tror pressestøtten fører til mindre kritisk journalistikk om myndighetene.

Spørreundersøkelsen er besvart av 1011 personer, og svarene er kategorisert ut fra kjønn, alder og bosted.

Undersøkelsen har også kartlagt hvilken politisk vridning folk oppfatter at norske journalister har.

- Hadde ikke vunnet valg

Deltakerne har svart på spørsmålet «tror du pressestøtten gjør norske medier mindre kritiske til myndighetene?», med svaralternativene «ja», «nei» og «vet ikke».

24,5 prosent svarer «ja», og mener at pressestøtten gjør norske medier mindre kritiske til myndighetene. Blant dem er andelen menn høyere enn kvinner, med 31,2 prosent menn og 17,8 prosent kvinner.

- Det er ikke en ubetydelig andel, men de hadde ikke vunnet noe valg heller, forklarer fagsjef og COO i InFact, Knut Weberg.

Drøyt en av tre, nærmere bestemt 37,7 prosent, svarer kategorisk «nei» på spørsmålet om pressestøtten gjør mediene mindre kritiske. Det mener ti prosent flere menn enn kvinner.

Knut Weberg, fagsjef i analyseselskapet InFact. Foto: Privat

De største kjønnsforskjellene ser man derimot på andelen som har svart «Vet ikke». Nesten dobbelt så mange kvinner som menn, med henholdsvis 49,4 og 26, 3 prosent, svarer at de ikke vet. Ifølge Weberg er det langt fra uvanlig med en overvekt av kvinner på dette svaralternativet.

Høyere skepsis blant de eldre

Undersøkelsen har også kartlagt aldersforskjellene blant meningene om pressestøttens innvirkning på mediene. Resultatene viser at andelen som svarer nei på spørsmålet, synker med alderen.

- Skepsisen er altså høyere blant eldre, sier Weberg, og henviser til at 41,3 prosent av de mellom 18 og 29 år svarer nei. Blant de over 65 år svarer 32,9 prosent det samme.

Blant de som mener at pressestøtten faktisk fører til mindre kritisk journalistikk, er andelen størst blant 30- til 44-åringer. Store forskjeller er det ikke, men 28,8 prosent i denne aldersgruppen svarer ja, sett mot 21, 5 prosent av de mellom 18 og 29 år.

Peker mot skepsis i Nord-Norge

Ser man på de regionale forskjellene, skiller Nord-Norge seg ut med færrest «nei» og flest «vet ikke». Kun 30,6 prosent i Nord-Norge svarer altså et klart «nei» på om pressestøtten fører til mindre kritisk journalistikk. På Vestlandet og i Oslo svarer derimot 45,9 og 45,4 prosent det samme.

- Det ser ut til at tilliten til mediene er høyere der enn i Nord-Norge. Det kan se ut som at det ilegger en skepsis - at de i nord er så langt unna, forklarer InFact-fagsjefen.

Nord-Norge skiller seg også ut ved å ha den desidert største andelen som svarer «Vet ikke». Her har 46,9 prosent av deltakerne ingen spesiell formening om pressestøttens påvirkning, sett mot 29,2 prosent i Oslo.

Blant dem som svarer ja på spørsmålet om pressestøtten fører til mindre kritisk journalistikk, er ulikhetene mellom landsdelene minimale.

Image-text:

En spørreundersøkelse utført av Infact på oppdrag fra Journalisten har kartlagt nordmenns syn på pressestøtten, og hvilken påvirkning den har på journalistikken.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Angrepet samme dag som VG og andre. NRK bekrefter at de også har blitt utsatt for dataangrep onsdag. Det melder TV 2, som skriver at angrepet var et såkalt DDOS-angrep som varte i rundt 5 minutter.
Journalisten 29.06.2022
Eg kjøper ikkje den nye politiseringa enkelte har forsøkt å skape rundt Pride, skriv VG-journalist Espen Moe Breivik.
Journalisten 29.06.2022
Går fra Sporten til Dokumentar- og samfunnsavdelingen. Egil Sundvor blir ny redaktør for Dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK, etter seks år som sportsredaktør, melder NRK i en pressemelding.
Journalisten 29.06.2022
Kom samtidig som andre norske nettsider ble angrepet. Oppdatering: VG bekrefter overfor Journalisten at de er utsatt for såkalt tjenestenekt-angrep, og har etter hvert kontroll på situasjonen.
Journalisten 29.06.2022
Arbeidstilsynet og BankID sine nettsider er nede onsdag formiddag.
Journalisten 29.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt