En oppskrift som dukker opp i to av kokebøkene er Citron Suppe. Den er ofte å finne blant kaker og geleer, så trolig ble den servert etter maten, eller som lett bevertning om man fikk besøk.
Foto: R. Hutchison
Tag 1 potte sød fløde, dertil 12 æge-Blommer, potte vin men er fløden sur tages potte fløde og en potte viin, 1 pæl rent vand, lidet maal Cardemomme, Sokker, 4 Citroner, riv skallene af dem og kom den Suure saft deri og sæt det paa Ilden og slaae det med et riis til det bliver tykt.
Modernisert Jeg har delt alt på fire så det ikke skulle bli så mye. 2,5 dl kremfløte3 eggeplommer1, 25 dl rhinsk vin1 sitron (saft og skall - ikke ta alt!) 1,25 dl vann
Fremgangsmåte:
Ha alt i en gryte, og varm opp mens du pisker det tykt. Erfaring
Foto: R. Hutchison
Jeg stod i 15 min med stavmikser i gryten, og fikk det ikke tykkere. Jeg fikk det mer fløffy og skummete, men ikke tykkere. Den smaker varm fløte med sitron og litt hvitvin.
Jeg tester ut å lage den litt mer slik man lager eggnogg. Det er en melk-og-egg-basert varm drikk med lange tradisjoner i anglosaksiske land. Jeg vispet derfor sammen egg og fløte mens jeg varmet det kjelen først. Etter 10-15 min hadde jeg en fluffy blanding. I denne hadde jeg så vin, vann, sitronsaft og sitronskall.
Det smaker fremdeles skummet varm fløte med sitron og litt hvitvin
Jeg kan for så vidt forstå at dette kan være noe å få servert når man kommer inn etter en kald reise. Fløten gir energi, og sitronen og vinen er skarp nok til å vekke deg litt opp. Men jeg er ikke vant til å drikke fløte, og må tilstå at hadde jeg drukket mye av dette ville jeg blitt litt kvalm.
De tre oppskriftssamlingene- og kvinnene
De tre samlingene som denne, og andre av prosjetets oppskrifter er hentet fra er alle d