AddToAny

- HVA VILLE DU HA FORETRUKKET?

I Norge blir du satt under vergemål om du trenger hjelp til å ta beslutninger. FN mener ordningen bryter med menneskerettighetene til funksjonshemmede. Mange mener at et beslutningsstøttesystem bør opprettes istedenfor.
Norge er blant verdens beste land å bo i. Personer med nedsatt funksjonsevne har ordninger som få nasjoner kan måle seg mot, så hvordan kan FN kritisere oss?
- Norge er anerkjent for å være opptatt av menneskerettigheter, og derfor stilles det høye forventninger til oss, sier likestillingsog diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.
- Jeg opplever at man sier at man har det så godt her, sammenlignet med for eksempel Malawi eller Hellas. Men om du skal ha en kreftoperasjon, og mener at helsetilbudet i Norge ikke er godt nok, så blir du ikke møtt med at det er dårligere i Malawi. Det sier noe om hvordan vi tenker om personer med nedsatt funksjonsevne, at de skal være glade bare de får noe.
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) ønsker en helt ny ordning for de som er satt under frivillig vergemål. Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) har vært kritisk til loven helt siden før den ble vedtatt i 2013.
- Vi så at man lett kan konkludere at en person ikke har samtykkekompetanse, og på den måten ta fra dem retten til å bestemme selv, sier generalsekretær i NFU Hedvig Ekberg. - Men vi trodde at det skulle gis mer selvbestemmelse. Vi hadde ikke sett for oss at det skulle kunne gjøres så summarisk.
Tolga-saken
I juni 2017 fortalte VG om tre brødre på Tolga som ble satt under verge uten å ha gitt samtykke til det. Vergemålet ble opphevet etter at saken fikk bred dekning i nasjonale medier. Tolga-saken har bidratt til å sette kritisk søkelys på hvordan vergemålsordningen fungerer.
Regjeringen mener problemet ikke er ordningen, eller Vergemålsloven i seg selv, men hvordan den blir praktisert. Det er både LDO og NFU uenige med dem i.
Loven har en regel om at man kan frata noen den rettslige handleevnen, forteller Ekberg i NFU. Det er ikke i tråd med CRPD som er FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter. I kjølvannet av Tolga-saken avdekket VG at fire av ti vergemål ble innført uten personens samtykke, men vergemålsloven er også problematisk for det dem som frivillig settes under verge.
Tolga-saken viser hvordan noen som ikke selv opplevde å trenge hjelp fra en verge likevel havnet under vergemål. Men ordningen
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Helsefagarbeidere i Delta har laget et nytt temahefte som først og fremst er beregnet på helsefagelever ved videregående skoler som lurer på hva det vil si å jobbe med miljøarbeid.
Helsefagarbeideren 25.05.2020
OG BETYDNINGEN FOR HELSEFAGARBEIDERNES RETTIGHETER SOM ARBEIDSTAKERE
Helsefagarbeideren 25.05.2020
Helsefagarbeidere i Delta og Vernepleierforbundet har inngått samarbeidsavtale med Medlearn for å lage en fagskoleutdanning rettet mot helsefagarbeidere i miljøarbeid.
Helsefagarbeideren 25.05.2020
Ny utdanning skal gi økt kompetanse i systematisk observasjon, kartlegging og vurdering av pasienter med somatisk sykdom og skade. Den er egnet for helsefagarbeidere som jobber ved sykehjem, i hjemmetjenesten og ved sykehus.
Helsefagarbeideren 25.05.2020
«Én ting jeg tror alle kan være enige om: Helsefagarbeidere og hjelpepleiere gjør en utrolig innsats for alle oss andre, og fortjener all den hyllesten de kan få.
Helsefagarbeideren 25.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt