AddToAny

Hva er en god pølse?

Pølser er bærekraftig mat, mener forsker. For mye kjøtt gir dårligere pølser, mener pølsemaker.
- Vi har kunder som spiser pølse til frokost, sier Yngve Sollien. Han driver Esso-stasjonen og Deli de Luca på Ås i Viken.

Klokka er ti fredag morgen, og pølsene ruller på grillen.

- Bestselgeren vår er ostepølse med bacon rundt. Hovedkundene er menn fra 30 til 60 år, sier Sollien til forskning.no.

Hver person her i landet spiser i snitt 100 pølser i året. Det blir 500 millioner pølser på ett år, ifølge NTB.

En hardnakket myte er at de som jobber på pølsefabrikk, ikke selv spiser pølser.

Lov om pølser

- Joda, vi spiser pølser, sier Tom Christen Johannessen. Han er pølsemakermester på matforskningsinstituttet Nofima. Han tror myten stammer fra gamle måter å lage pølse.

Før i tiden lagde de pølser av rester - det som var igjen på dyret etter at de hadde skåret ut alt kjøttet. Da smakte hver pølse forskjellig.

På 1980-tallet fikk Norge en forskrift for kjøttprodukter. Den bestemte nøyaktig hvordan pølser skulle lages: hvilken type kjøtt og tarmer, hvor mye fett, proteiner og karbohydrater.

Det fantes wienerpølse, grillpølse, medisterpølse og kjøttpølse.

Billigere pølser i kunstig tarm

Forskriften forsvant for noen år siden.

- Det skjedde fordi pølseprodusentene ville gå nye veier. De ønsket å lage mange flere typer pølse, sier Johansen.

Markedet har eksplodert de siste årene. Nå får du kjøpt pølser av lam, kylling, and, reinsdyr og grønnsaker. De er tilsatt ost, chili, løk, tacokrydder, kaffe, bær eller en kombinasjon. Tysk bratwurst og spansk chorizo er blitt vanlig.

Nye produsenter har kommet på banen.

- Trenden er at pølsene skal ha mer kjøtt. Det høres jo bedre ut, men produktene blir ikke nødvendigvis bedre, sier Johannessen.

Pølser kan lages på to måter.

To måter å lage pølse

Den tradisjonelle måten er å lage en farse.

En wienerpølse består av sju ingredienser: kjøtt av storfe og svin, svinefett, salt, potetmel, melk og to-tre typer krydder. Dette males sammen til en deig - eller farse som det heter på pølsespråket. Farsen stappes inn i en ta

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt