AddToAny

Hva driver egentlig en tege med?

SPØR EN FORSKER: De kan være fargestrålende og ha utrolige former. Teger er insekter som lever et diskré liv, men som kan være en fryd for øyet.
Plutselig ser du en liten, kantete flekk på en plante. Den har røde og svarte striper. Som om den er et symbol for fotballklubben AC Milan i Italia.

Selv om flekken er helt ubevegelig, går det opp for deg at den er levende. Du har funnet en stripetege. Etter hvert ser du at plantene rundt deg er fulle av dem. Det er teger.

Og Inni, en av videnskab.dk sine lesere, har et spørsmål: «Hva er en tege? Hvor finnes de, hva gjør de og så videre?», skriver hun.

Teger har mange former

Ved Naturhistorisk Museum i Aarhus forklarer biologassistent Søren Tolsgaard at teger er insekter. Og det finnes «utrolig» mange ulike typer.

- Formen er avhengig av levemåten, og de finnes over hele kloden. Så det er både store og små arter. Noen er planteetere, noen er rovdyr, og noen er parasitter, utdyper Tolsgaard.

En utbredt misforståelse er at teger og flått er det samme, men det stemmer ikke.

For mens flått har åtte bein og er i slekt med edderkopper, har teger seks bein og er insekter.

Teger er ikke farlige for mennesker, i hvert fall ikke her i Norge. Men ifølge Søren Tolsgaard er det en logisk forklaring på forvirringen: Historisk sett har ordet tege blitt brukt som et uttrykk for et lite, stikkende dyr. Og teger har en snabel som de stikker inn i planter eller dyr.

(Foto: Lars Skipper)

Kan leve

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Det blir stadig færre dyr her på jorda. Her heime klagar likevel bønder og skogeigarar over for mange hjortedyr. Korleis heng dette saman?
forskning.no 08.12.2022
POPULÆRVITENSKAP: De fleste industrialiserte land med velutviklede folkehelsesystemer overvåker antibiotikaresistens som gjelder helsa til mennesker og dyr, men sjelden antibiotikaresistens i naturen.
forskning.no 08.12.2022
Det er et problem når beslutningsprosesser foregår i lukkede kanaler, mener Anne Kjersti Befring.
forskning.no 08.12.2022
Se kjedet rase ut av koppen. Det kalles Newtons bønner eller kuler. Det er et bøyelig metallkjede som er laget av små metallkuler forbundet med en tynn metallstang, slik som mange har hjemme til proppen i vasken.
forskning.no 08.12.2022
Forskere i Tromsø har regnet ut hvor mye masse den siste istiden eroderte i Norge og det nordlige Europa.
forskning.no 08.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt