AddToAny

HK og Virke: Frp-Hoksrud har misforstått om søndagsåpent

Når butikker kan holde åpent uten ansatte, forsvinner det viktigste argumentet for å holde stengt på søndager, uttalte Frp-politiker Bård Hoksrud til Vårt Land i sommer.
Stortingsrepresentanten mener automatisering og selvbetjente kasser i varehandelen er det endelige dødsstøtet for Brustadbua.

- Argumentasjonen mot søndagsåpne butikker har vært at de ansatte skal slippe å jobbe. Automatiseringen av butikker betyr at noe av den debatten blir borte. Da er det eneste som står igjen den prinsipielle motstanden mot søndagsåpnebutikker, sa Hoksrud til avisa.

Misforstått

Bård Hoksrud bommer, mener både Virke-direktør Harald Andersen og HK-leder Trine Lise Sundnes. De er klare i talen når HK-Nytt treffer dem under et seminar om nettopp automatisering og digitalisering i varehandelen under Arendalsuka.

- Hoksrud tror at automatisering i handelen ikke er arbeidskraftkrevende. Men det er folk i arbeid selv om butikken er selvbetjent. Noen jobber dessuten i andre sektorer enn vår, som for eksempel vektertjenesten, påpeker Sundnes.

- Selv om det ikke står noen i den såkalte kundelinjen, så er det ansatte som må jobbe bak, blant annet for å fylle på varer. Dermed kan ikke butikken holde åpent, ifølge loven som regulerer søndagsåpne butikker. Selvbetjente butikker er ikke en del av unntakene i loven, supplerer Andersen.

Ikke flertall

Begge peker på at det verken er politisk flertall for å endre loven, eller et folkekrav om mer søndagsåpent.

- Jeg tror ikke at søndagen er truet på noen som helst måte. Forbrukerne er tilfreds med de åpningstidene vi har i dag, og det er ikke noe politisk flertall for å endre loven som regulerer åpningstider på søndager, sier Harald Andersen til HK-Nytt.

Heller ikke Trine Lise Sundnes har tro på flere søndagsåpne butikker som følge av automatisering.

- Jeg tipper at Bård Hoksrud heller ikke higer etter å handle så mye mer på søndager enn det som er mulig i dag. Mitt tips er at han er i takt med resten av Norges befolkning, som er tilfreds med de åpningstidene vi har, sier hun.

Teknologi fortrenger ikke ansatte

Like før sommerferien åpnet Coop en døgnåpen, selvbetjent butikk i Oslo. Harald Andersen tror vi vil se flere slike tester av teknologi, uten at det nødvendigvis vil endre lover.

- Coops selvbetjeningsbutikk i Oslo er bare starten. Vi vil se mer av dette, flere konsepter og bruk av teknologi som vil gjøre det enklere og mer effektivt for kundene. Men det er noe annet enn å åpne for handel hele uka, sier han.

Vil ikke at flere skal jobbe ubekvemt

Sundnes er av samme oppfatning.

- Coops butikk er en prøveordning, dessuten er den ikke åpen på søndager - til det er den for stor. Det er fint å teste ut slik teknologi, men det er jo ikke sikkert at Coop fortsetter med dette konseptet, det er ikke sikkert at det er lønnsomt. Det vil tiden vise. Vi vet at ny teknologi ikke vil erstatte ansatte fullt og helt, og vi vil ikke være med på å tilrettelegge for at stadig flere må jobbe på ubekvemme tider som søndager og på natta, understreker HK-lederen.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Det er hektisk aktivitet på Haugaland taxisentral. Jorunn Tjoland har ansvaret for skolekjøringa. Telefonen ringer i ett sett, mange elever skal hjem.
HK-Nytt 24.01.2020
Deltidsansatte i Kiwi kan glede seg. Nå er det slutt på å lønnes på timebasis, de skal ha en fast månedslønn. Det har HK blitt enige med arbeidsgiverorganisasjonen Virke om, opplyser Erling Hagen, faglig sekretær i HK.
HK-Nytt 22.01.2020
Overgangstillegget, som er navnet ordningen har fått, er skåret over samme lest som slitertillegget som ble avtalt mellom LO/NHO i fjor høst.
HK-Nytt 20.01.2020
- Nå har vi fått utvalgsrapporten til gjennomsyn, og vårt forbund og også Fagforbundet mener det er gode grunner til å støtte opp under flertallets syn.
HK-Nytt 20.01.2020
Det er snart tid for sentrale lønnsoppgjør. Representantskapet i HK vedtok fredag en såkalt tariffpolitisk uttalelse. De helt konkrete kravene til endringer i de ulike tariffavtalene skal riktignok vedtas av forbundsstyret i mars.
HK-Nytt 17.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt