AddToAny

HK-leder: - Vi har avtaleretten i bank- og finanssektoren

Onsdag ble det klart at også Postkoms medlemmer i bank- og finanssektoren vil bli medlemmer i Fagforbundet. 90 prosent, omlag 270 av 300 medlemmer som jobber i DNB, ønsker å følge resten av Postkoms medlemmer over til Fagforbundet.
Alternativet var at denne gruppen ble medlemmer i HK.

HK-leder Trine Lise Sundnes tar resultatet av uravstemningen med fatning.

- Vi skal være godt fornøyd med at ti prosent av medlemmene i denne gruppa ville til HK, tatt i betraktning at Fagforbundet fikk anledning til å legge Postkoms hytter og ferieleiligheter inn i sitt tilbud. Hvorvidt Postkom-medlemmene i finanssektoren kunne få med seg hytter og leiligheter til HK ble aldri avklart. Dersom medlemmene fritt skulle få velge tilknytning kan det stilles spørsmål om hvor fritt valget egentlig var, når store verdier de selv har vært med å bygge opp ikke kom dem til del om de valgte noe annet enn Fagforbundet, sier hun til HK-Nytt.

LO må bestemme

Sundnes sier at hun tar disse medlemmenes valg til etterretning, men hun mener Fagforbundet ikke automatisk kan få rett til inngå tariffavtaler i denne bransjen.

- Hvorvidt et fagforbund i offentlig sektor skal gå inn i bank- og finansnæringen er ikke opp til enkeltmedlemmene alene. Det er det LO som må avgjøre. HK har avtaleretten i denne sektoren, Postkom kom inn i dette området etter at DNB og Postbanken fusjonerte i 1999. Nå har det oppstått en ny situasjon, da er det opp til LO å ta stilling til hvordan avtalestrukturen skal være i denne sektoren for å sikre kampkraft bak avtalene. Det er ikke opp til forbund i offentlig sektor å traske inn i andres teiger, sier hun.

Fagforbundet ikke inne i sektoren

LO-forbundene har fordelt retten til å organisere ansatte og inngå tariffavtaler i ulike bransjer og bedrifter mellom seg. Når forbundene er uenige, er det LOs organisasjonskomité som avgjør. I denne komiteen sitter det representanter fra de ulike forbundene.

Ifølge Sundnes er det altså HK som har retten til å organisere medlemmer og inngå tariffavtaler i bank- og finanssektoren. I forbindelse med denne uravstemningen ble det opplyst om at Fagforbundet allerede har en tilknytning til finanssektoren ved at de organiserer ansatte i pensjonsselskapet KLP. Det betyr ikke at de har tariffavtaler i sektoren, understreker Sundnes.

- Er medlemmene ført bak lyset?

- Jeg registrerer at de har unnlatt å informere om at Fagforbundet ikke har tariffavtaler i bank- og finansnæringen. Vi har sikkert også ett og annet medlem i kommunal sektor, men vi påberoper oss ikke at vi organiserer virksomheter der av den grunn, sier hun.

Sak for organisasjonskomitéen

- Dette vil typisk være en sak for organisasjonskomitéen. Teigdeling i LO er et område som tilligger denne komiteen. Foreløpig har ingen forbund sendt den inn til behandling, så dette vil jeg ikke mene noe om nå.

Det sier Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO. Følsvik har i flere år vært LOs forhandlingsleder i bank- og finanssektoren.

HK-Nytt har forsøkt å få en kommentar fra Postkoms leder Odd Christian Øverland. Han har imidlertid ikke hatt mulighet til å uttale seg om saken i dag, fredag.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

«Vil du ha en pose? Du får ha en fin dag videre!». Det sier HK-nestleder, og for anledningen butikkmedarbeider, Christopher Beckham til en kunde på Vinmonopolet på Sartor senter på Sotra utenfor Bergen.
HK-Nytt 18.09.2019
HK-medlemmene ventet lenge, men ikke forgjeves. Nå har de fått penger fra lønnsgarantifondet.
HK-Nytt 17.09.2019
Regjeringen ønsker å flytte rammene for Vinmonopolets åpningstider på lørdager til klokken 10.00 til 16.00. mot dagens 08.30 til 15.00.
HK-Nytt 17.09.2019
- Det viktigste er at vi beholder mange rødgrønne kommuner, sier LO-leder Hans Christian Gabrielsen i en kommentar til valgresultatet.
HK-Nytt 10.09.2019
- Det handler om en lønn å leve av og ei arbeidstid å leve med. Dette er krav vi er villige til å streike for.
HK-Nytt 09.09.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt