AddToAny

HERMANN VON HELMHOLTZ - DEN FØRSTE SOM SÅ INN PÅ FUNDUS

HERMANN VON HELMHOLTZ - DEN FØRSTE SOM SÅ INN PÅ FUNDUS
Han konstruerte det første oftalmoskopet i 1851, en banebrytende oppfinnelse som kom til å revolusjonere faget. Bli bedre kjent med den tyske legen og vitenskapsmannen.
Før 1850 hadde ingen sett inn på en øyebakgrunn i et levende øye. Mange hadde imidlertid observert «lysende pupiller» i dyreøyne om natten, og enkelte hadde nok også sett at menneskeøyne under spesielle lysforhold kunne «lyse opp» med en rød pupille. Men det var først etter at Hermann von Helmholtz konstruerte det første oftalmoskopet i 1851 at man kunne undersøke øyets medier og se detaljer inne på fundus. Dette var en banebrytende oppfinnelse som kom til å revolusjonere oftalmologien og øyehelsefaget.
Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz ble født 31. august i 1821 i Potsdam i det som da var kongeriket Preussen. Han var foreldrenes førstefødte barn og var mye syk tidlig i livet. Litt opp i skolealder ble han fasinert av fysikk. Mens hans medelever var opptatt av lesing, beregnet han i hemmelighet strålegangen i teleskop, og arbeidet med optiske prinsipper som senere viste seg å bli nyttige ved utviklingen av nye optiske instrumenter. Han studerte medisin på Friedrich-Wilhelms Institutt for medisin og kirurgi i Berlin. Her var studiene gratis og hensikten var å utdanne militærleger.

OFTALMOSKOPET
Helmholtz utviklet sitt første øyespeil, verdens første direkte oftalmoskop, i en alder av 29 år. Det ble beskrevet og presentert på et møte i en forening for fysikk i Berlin 6. desember i 1850. For å få lys inn i øyet, samtidig med betraktning gjennom pupillen på svært nært hold, benyttet
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt