AddToAny

Her jobber 9 av 10 helsefagarbeidere heltid. Hvorfor er det ikke slik i Norge?

- Vi får nesten ingen søkere de gangene vi lyser ut deltidsstillinger, sier enhetsleder Pirkko Lämsä ved hjemmerehabiliteringen i Turku kommune i Finland. Sonja Helén har knapt tid til å løfte blikket fra skjermene hun har foran seg.
Telefonen kimer i ett kjør, og sykepleieren må holde farta oppe for ikke å havne bakpå.

- Kotiinkuntoutumistoiminta, sier Sonja hver gang hun tar imot en ny samtale.

Vi er hos hjemmerehabiliteringen i Turku kommune i Finlands sørvestlige hjørne. Språket er finsk og komplett uforståelig for de fleste som ikke er født her.

Uforståelig

Språkproblemene kan man alltids overkomme med knoting på svensk og engelsk og velvillige flerspråklige hjelpere. Det som derimot er komplett ubegripelig, er hvordan Turku kommune, i likhet med de fleste andre finske kommuner har klart å få de aller fleste av sine helsefagarbeidere og sykepleiere til å jobbe heltid.

De finske helsefagarbeiderne og sykepleierne vi møter i Turku er hoderystende uforstående til deltidskulturen i norske kommuner.

- Deltid? Nei, det har aldri vært tema her, sier helsefagarbeider Sonja Dietrich.

Arbeid først

Ifølge en nordisk undersøkelse som ble publisert tidligere i år, jobber ni av ti finske helsefagarbeidere heltid. Norge ligger i motsatt ende av deltidsskalaen og er verst på deltid i Norden. Bare to av ti helsefagarbeidere i turnus jobber heltid.

Hvorfor er det så store forskjeller på finsk og norsk arbeidsliv? Forklaringen kan ligge i ulikheter både i kultur og økonomi, mener arbeidslivsforsker Mia Tammelin på universitetet i Tampere.

- Urbaniseringen i Finland skjedde sent. I landbrukssamfunnet jobbet menn og kvinner side om side. Under den raske overgangen fra jordbruks- til industrisamfunn var det både en historisk kontinuitet og en økonomisk nødvendighet at kvinner jobbet heltid.

- En annen viktig faktor er at Finland har en arbeidssentrert kultur. Sentraleuropeiske middelklassenormer for moderne barndom fikk aldri noen plass i Finland. Barnehager blir ofte framhevet som en forutsetning for at kvinner skal jobbe heltid, men i Finland var kvinnene i jobb før barnehagetilbudene var på plass. Barna ble passet av slektninger, naboer og venner.

Roten til rotet

- Vi har kjørt oss inn i et særnorsk spor, sier forsker Mia Vabø som nylig publiserte artikkelen Den vanskelige deltidsknuten sammen med forskerkollegene

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

48.000 permitterte og arbeidsledige fekk 202 millionar kroner trekt frå dagpenge-utbetalingar. Dei som gir beskjed skal få pengane tilbake.
Fagbladet 29.05.2020
Arbeidsgivernes varslede satsing er i tråd med LOs mål om å øke andelen fagorganiserte arbeidere.
Fagbladet 29.05.2020
Regjeringen legger klokka 12.00 fredag fram tiltakspakke tre. Det er allerede kjent at lønnstilskudd, som både LO og NHO har foreslått, vil bli innført.
Fagbladet 29.05.2020
- Får jeg et annet tilbud, går jeg, sier Bjørn Ingvar Borge. Han og Siri Sagen har tatt fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere, men får ikke bedre lønn av den grunn.
Fagbladet 29.05.2020
Hun startet som drillpike og drømte om å bli popstjerne. Nå er Stina Eia showartist ved siden av full jobb på sykehjem.
Fagbladet 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt