AddToAny

Her er NRKs korrespondent tilbake i Afghanistan

- Hadde hele tiden en plan om å dra tilbake. NRK-korrespondent Yama Wolasmal var i den afghanske hovedstaden Kabul da byen og landet ble overtatt av Taliban i august.
Sammen med TV 2-korrespondent Fredrik Græsvik var Wolasmal på et evakueringsfly som landet i Oslo 20. august, etter å ha oppholdt seg på flyplassen i Kabul de siste dagene.

Nå er Wolasmal tilbake i Afghanistan igjen. Det har han vært i rundt en uke, opplyser NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Journalisten mandag.

- Situasjonen rundt flyplassen var helt kritisk, og da var det riktig å dra ut. Nå har situasjonen i landet stabilisert seg noe, Taliban har full kontroll i landet. Vi hadde hele tiden en plan om å dra tilbake når vi fikk bedre oversikt. Akkurat nå mener vi det er forsvarlig å reise inn, også ut fra et sikkerhetsmessig perspektiv, sier Falkenberg Mikkelsen.

Kontakt med Taliban

En del av sikkerhetsarbeidet handler ifølge utenriksredaktøren om å vise varsomhet rundt hendelser som demonstrasjoner, der lokale journalister har blitt pågrepet av Taliban.

En annen nødvendig detalj er kontakt med Taliban. For å unngå misforståelser og problemer, sier Falkenberg Mikkelsen:

- Det dreier seg om helt ordinær journalistisk kontakt, informasjon om at vi er til stede, så vi får nødvendig dokumentasjon fra både oss og dem.

- Unik dokumentasjon

Wolasmal har rapportert fra både Kabul og den beleirede Panjshirdalen de siste dagene, og NRK beskrev selv at Wolasmals team var blant de første TV-teamene i verden som fikk tillatelse av Taliban til å reise inn i dalen.

- Det var en nøye sikkerhetsvurdert reise, men et veldig viktig område å komme seg inn i nå. Det er unik dokumentasjon på den overgangsfasen landet befinner seg i, samtidig som det i Panjshir har florert veldig mange påstander om hva som foregår, så det er veldig viktig å komme seg ut i felt der, sier utenriksredaktøren.

Frilansjournalist Anders Hammer har også nylig reist til Afghanistan, det samme har Aftenposten-journalistene T or Arne Andreassen og Afshin Ismael.

Image-text:

NRK-korrespondent Yama Wolasmal har rapportert fra Kabul og Panjshirdalen de siste dagene.

Skjermdump NRK Dagsrevyen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Nok ei uke i oktober er over og landet har fått ei ny regjering. Vi fortsetter med en quiz for den som måtte føle kallet.
Journalisten 15.10.2021
Trangen til å avsløre det alle snart får vite. Dette er en kommentar skrevet av redaksjonen. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger. «For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong» - H.L.
Journalisten 15.10.2021
Kommer ikke tilbake fra permisjon. Etter 37 år i avisen har New York Times-profilen Nicholas Kristof sagt opp sin stilling. Nå vurderer han å stille til valg som guvernør i Oregon, skriver New York Times.
Journalisten 15.10.2021
Deltakere fra hele verden. Fra klokken 10 til 16 i dag gjennomfører Skup en internasjonal masterclass i journalistikk om koronapandemien. Følg sendingen her. På masterclassen kan du lære av verdens fremste pandemi-journalister.
Journalisten 15.10.2021
Kan få både drifts- og investeringsstøtte. Nå kan lokalkringkastere søke om 21,6 millioner kroner i støtte. Halvparten av støtten øremerkes prosjekter for å digitalisere lokalradioene.
Journalisten 15.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt