AddToAny

Her er frukten og grønnsakene vi kaster mest av

Her er frukten og grønnsakene vi kaster mest av
Syv produkter står for omtrent halvparten av alt det som kastes fra frukt og grønt avdelingene, ifølge ny svensk studie. Ved å fokusere på disse kan vi minske svinnet, mener forskerne.
Tre forskere fra Karlstads Universitet i Sverige har kartlagt matsvinnet i frukt- og grøntavdelingene i tre store dagligvarebutikker. De har sett på mengden svinn, samt beregnet klimapåvirkning og økonomiske kostnader.

I Norge kaster vi hvert år over 350 000 tonn mat som kunne vært spist, ifølge matsvinn.no. Det meste av svinnet står vi forbrukere selv for. Men det kastes også fortsatt mye fra butikkhyllene. I butikken er det brød, ferske grønnsaker og frukt det kastes mest av.

Anne Marie Schrøder er kommunikasjonsansvarlig for Matvett, næringslivets satsning for å minske matsvinnet i butikker og ellers.

- Det er en trippel begrunnelse for hvorfor vi må minske matsvinn. Matsvinn er ikke lønnsomt for virksomheter eller for samfunnet generelt. Det er heller ikke klima- eller miljøvennlig, og vi kunne mettet verdens sultende befolkning fire ganger med den maten som kastes på verdensbasis. All mat har en verdi, og det er veldig viktig at vi utnytter ressursene godt, sier hun til forskning.no.

Kastes mest av syv sorter

Forskerne fra Karlstads Universitet så på svinnet fra frukt- og grøntavdelingene i tre store ICA-butikker i Sverige.

- Butikkene registrerer alt de kaster. Disse tallene brukte vi til å beregne massen eller vekten på svinnet av de ulike frukt- og grønttypene. Vi fikk tall på innkjøpspriser, og utbetalinger forbundet med avfallshåndtering for å finne fram til de tot

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Asteroiden eksploderte i lufta og byen ble blåst i stykker og satt i flammer.
forskning.no 26.09.2021
Stadig færre nordmenn er interessert i å gå utenfor oppmerkede stier, ifølge forskere fra Norsk institutt for naturforskning.
forskning.no 26.09.2021
Kjedsomhet kan gjøre at vi dagdrømmer mer. Og mer dagdrømming kan gjøre oss mer kreative.
forskning.no 26.09.2021
Japan satser for fullt på utvikling av selvkjørende biler. Håpet er å løse noen av utfordringene med landets aldrende befolkning. Men det er humper i veien.
forskning.no 25.09.2021
Sykehuset Østfold undersøker om partydopet MDMA sammen med psykoterapi kan hjelpe folk med posttraumatisk stresslidelse. Krigsveteraner inviteres til å delta.
forskning.no 25.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt