AddToAny

Her er Fagforbund-ledelsens krav til Jonas Gahr Støre: Få SV inn i regjering, sett i gang reversering av kuttene til Erna med en gang, og ta Rødt og MDG med på råd

Den rødgrønne valgseieren får jubelen til å stå i taket i Fagforbund-regionene. Men regionlederne har noen klare krav til landets nye statsminister: Nå gjelder det å levere. For de som har minst, for de som sliter på jobb - og for klimaet.
Fagforbundet satset tungt på regjeringsskifte i Norge, og allerede tidlig mandag kveld var det klart at den kampen var kronet med seier: Med rundt hundre mandater totalt til partiene som ønsket regjeringsskifte, var det klart at Høyre-leder Erna Solbergs tid i regjeringslokalene var over.

I stedet var tiden inne for statsminister Jonas Gahr Støre. Arbeiderparti-lederen vil nå få ansvaret for å danne regjering, og har på papiret flertall på Stortinget for alternativet han - og Fagforbundet - foretrekker: en Ap-ledet regjering med Senterpartiet og SV med på laget.

Sp har riktignok en Ap/Sp-regjering uten SV som førstevalg, men beskjeden fra regionlederne i Fagforbundet er klar:

SV må inn i regjering med Ap og Sp.

Kuttene i uføretrygd og støtteordninger må reverseres.

Tannhelse må bli billigere for pasientene.

Skattekuttene til de rikeste må snus.

Endringene i arbeidsmiljøloven må reverseres.

Kommuneøkonomien må styrkes.

Anbudsbruk og privatisering nevnes også av flere. Det samme gjør satsing på flere heltidsstillinger, som Fagforbundet lenge har prioritert meget høyt,

De fleste regionlederne støtter også Fagforbund-leder Mette Nords ønske om at Rødt må tas med på råd. Flere peker også på MDG, selv om andre påpeker at det viktigste er å danne et handlekraftig flertall med Sp og SV - og at de opplever uenigheten med Rødt som stor.

Under kan du lese mer om reaksjonene fra Fagforbundets regionledere:

Marianne Nilsen Skjønstad, leder i Fagforbundet Vestfold og Telemark

Øystein Windstad

Hva synes du om valgresultatet?

- Jeg har «godfølelsen i kroppen» og ett ord for å oppsummere valgresultatet: Fantastisk!

Hvilke konkrete endringer håper du regjeringen skal få til i løpet av de neste fire årene?

- Jeg håper virkelig at vi skal se at de reverserer en del av skattepolitikken som har skapt de store ulikhetene. Reversering av endringene i arbeidsmiljøloven, lovfestet rett til heltid og å komme i gang med en tannhelsereform er også sentrale saker. Jeg håper dessuten at den nye regjeringen reverserer mange av de urettferdige kuttene til folk som har minst, slik som brillestøtten til barn og at uførepensjonen høynes.

Hva haster det mest å ta tak i?

- Å legge et budsjett som viser viljen til å gjøre endringene.

Hvilke partier vil du ha med i regjeringen?

- Jeg ønsker meg en Ap-styrt regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister og Sp og SV på laget.

Hvordan skal den nye regjeringen forholde seg til Rødt og MDG?

- Jeg synes det var rørende å høre Jonas sin tale i går kveld, der han inviterte med Rødt særlig, og også MDG. Han viser seg som en statsminister for hele folket, også for dem som ikke har stemt på ham. Folket har sagt at de ønsker en ny kurs, og Rødt og MDG er med på å være en del av den nye kursen. En inkluderende regjering tror jeg man kommer langt med. Det ville vært synd om venstresiden begynte å slåss innbyrdes. Vi må ha en sterk allianse.

{s4}

Trond Helland, leder i Fagforbundet Rogaland

Hva synes du om valgresultatet?

- Totalt sett et formidabelt valg på rødgrønn side. Det er veldig positivt.

Hvilke konkrete endringer håper du regjeringen skal få til i løpet av de neste fire årene?

- De må levere på det de har hatt som hovedsaker: mindre forskjeller, flere heltidsstillinger og en styrking av kommuneøkonomien som gjør det mulig med flere hele stillinger i offentlig sektor.

Hva haster det mest å ta tak i?

- Det er viktig å styrke kommuneøkonomien og å komme i gang med jobben med en tannhelsereform. Jeg forventer at man kommer i gang ganske raskt, men så tar det tid å gjennomføre. Ikke minst dette med heltid tar tid, mener Helland.

Hvilke partier bør inn i regjering?

- Ap, SV og Sp. Jeg tror det vil være en styrke å ha en flertallsregjering.

Hvordan skal den nye regjeringen forholde seg til Rødt og MDG?

- Jeg mener den skal forholde seg profesjonelt. Støre sa også at han ønsker samtaler med dem. Det er fornuftig. Men jeg har tro på en styringsdyktig regjering som ligger litt lenger til venstre. Det passer Fagforbundet godt.

Roy Bjarne Gyberg, leder i Fagforbundet Agder

Kai Hovden

Hva tenker du om årets valg?

- Veldig betryggende at vi fikk et solid flertall for nytt regjeringsalternativ på

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Det er naturlig å ha jevnlig kontakt med både Rødt og MDG, men noen samarbeidsavtale blir det ikke, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre etter møtet med Bjørnar Moxnes.
Fagbladet 17.09.2021
Etter en seks måneder lang thriller kunne 75 Askøy-renholdere juble.
Fagbladet 17.09.2021
Personer med utviklingshemning er særlig sårbare for overgrep. Miljøterapeut Bianca Dociu er en av ekspertene som skal lære dem å bestemme over sin egen kropp.
Fagbladet 17.09.2021
Fagforbundet og Virke ble i går enige om vilkårene for ansatte hos ideelle aktører.
Fagbladet 17.09.2021
Fagbladet vant torsdag hovedprisen under årets utdeling av fagpresseprisene.
Fagbladet 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt