AddToAny

Helsetjenestene

I 1980- og 90-årene var den norske helsetjenesten preget av lange ventetider til (planlagte) behandlinger.
Problemet var størst i sykehusene, der ventetiden kunne være på over ett år, men også markant i primærhelsetjenesten, der en kunne vente i både to og tre uker på en konsultasjon hos legen. Det politiske presset for å få ventetidene ned var stort, og det ble innført reformer som innsatsstyrt finansiering, fritt sykehusvalg og behandlingsrettigheter med individuelle ventetidsgarantier. Ventetidene gikk ned. Også innføringen av fastlegeordningen i 2001 kan ses i dette perspektivet.
De siste årene har vi sett tendenser til økte ventetider, særlig i sykehusene. Økningen ble særlig utløst av covid-19-pandemien. En måtte utsette operasjoner og konsultasjoner for å redusere smittefaren og for å flytte ressurser over til de alvorlig syke covid-pasientene. Det er trolig flere forklaringer på at ventetidene ikke er tilbake der de var før pandemien - viktig blant disse er både forbedret tilbud som følge av teknologiske endringer og økt etterspørsel etter tjenester som følge av en aldrende befolkning. Det er også betydelige utfordringer med tilgjengelighet til fastlegenes lister, tilgjengelighet og kvalitet i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, manglende samhandling mellom nivåene i helsesektoren, hvilke kriterier som skal legges til grunn for prioritering av helsesektoren opp mot andre sektorer, og hvilke pasientgrupper som skal prioriteres i helsetjenesten.
Dette spesialnummeret av Magma om helseledelse og helseøkonomi handler om utfordringer og foreslåtte tiltak. De ti artiklene er delt inn i tre grupper: 1) utfordringer helsetjenestene står overfor, 2) gjennomførte og foreslåtte endringer i finansiering og organisasjonsformer, og 3) implementering og endringsprosesser.

Utfordringene
Det er stor oppmerksomhet om utfordringene som økningen i antallet eldre i befolkningen medfører for helse- og omsorgssektoren. Holte, Hagen og Tjerbo undersøker kjenne tegn ved høykostnadsbrukere innenfor de kommunale pleieog omsorgstjenestene. Brukere med 5 prosent høyest kostnader defineres som høykostnadsbrukere. De finner at høykostnadsbrukerne står for 39 prosent av de samlede kostnadene for kommunale pleie- og omsorgstjenester. Gjennomsnittskostnaden
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Samlemålene sammenfatter resultatene fra et utvalg av 15 funksjonsvariabler.
Magma 29.11.2023
Bakgrunn: Det er kjent fra internasjonal litteratur at en liten gruppe tjenestemottakere står for en stor andel av de totale kostnadene i helsetjenestene. Om det finnes en tilsvarende gruppe med høykostnadsbrukere innenfor pleie- og omsorgstjenestene, og hva som eventuelt kjennetegner disse brukerne, er ikke undersøkt i Norge eller andre vestlige land.
Magma 29.11.2023
Ingrid Teigland Akay er hodet bak Hadean Ventures, Norges største venturefond og det eneste med utelukkende fokus på helse. De dårligste investeringene henger foreløpig i klesskapet.
Magma 29.11.2023
Som masterstudent er det naturlig at samtalene i pausene og kantina handler om jobb. «Hvor har du tenkt å søke?» er et av de vanligste spørsmålene man får. For vi er alle nysgjerrige på hvor våre studievenner har tenkt seg. Vår utdanning åpner dører til en rekke bransjer, og vi kan jobbe hvor som helst i Norge.
Magma 29.11.2023
Artikkelen gir en oversikt over analyser av produktivitet og effektivitet i helsesektoren med vekt på norske og nordiske anvendelser.
Magma 29.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt