AddToAny

HELSEFAGUTDANNINGEN LEKKER

HELSEFAGUTDANNINGEN LEKKER
Ungdom på helsefag i videregående skole ser på faget som et midlertidig stopp på vei til høyere utdanning. Bare en av seks blir værende.
NM i helsefag er vel overstått. I Bergen fikk vi se det ypperste av fremtidens helsefagarbeidere, eller gjorde vi egentlig det? En stor andel av konkurransedeltakerne planlegger å ta andre profesjonsutdanninger. Flere kommer i stedet til å bli det ypperste av fremtidens sykepleiere og vernepleiere. De flinke ungdommene under NM skiller seg lite fra medelever i videregående skole, og det er ingen nyhet at helsefagutdanningen lekker.

Undersøkelser gjennomført for noen år tilbake viste at flertallet av elevene på helsefag velger å ta et år med påbygning for å få studiekompetanse til høyskoler og universitet. Det er grunn til å tro at bildet ser ganske likt ut i dag.



Hopper av før fagbrev

Lekkasjen er størst mellom det andre og tredje året på videregående der over halvparten av elevene hopper av. I følge en undersøkelse fra 2012 går bare en av tre ut i lære. Og av disse planla rundt halvparten å bli værende i yrket. * Det vil si at bare en av seks oppfyller målene med utdanningen og blir yrkesaktive helsefagarbeidere.

Elna Irene Skorpen er faglærer i helsefag ved Nordahl Grieg videregående skole i Bergen. Hun fortviler over at elever hopper av før utdanningen er ferdig.

- De fleste velger ikke å ta læreplass i helsearbeiderfag etter VG2. På det meste har vi fått fem elever ut i lære. Resten tar allmennpåbygg.

Samtidig er det høye faglige krav på allmennpåbygg og strykprosenten er høy, noe som fører til at mange stryker, eller får problemer med å søke seg inn på det studiet de ønsker etterpå. En del står igjen uten verken fagbrev eller studiekompetanse etter tre år på skolebenken.

- Jeg synes det er trist. Som faglærer prøver jeg å påvirke alle til å gjennomføre læretiden, ta fagbrev og heller utvikle seg derifra. Det er en stor fordel å ha et fagbrev i bunnen som ballast. Da kan man jobbe som fagarbeider i helsesektoren mens man studerer videre. En annen mulighet er å gå videre på fagskole når lærlingene har fått fagbrev som helsefagarbeider. Det snakker vi også med elevene om.



Læreplass mindre problem

Alle elever på Nordahl Grieg som ønsker å gå i lære har fått læreplass. Heller ikke på landsbasis er mangel på læreplasser hovedforklaringen på hvorfor elever hopper av.

Årsakene til at utdanningen lekker som en sil er mange og sammensatte. Noen har rett og slett havnet på feil hylle, andre kan ha familie og venner som snakker varmt om å ta høyere utdanning. En del mener en fagarbeiderutdanning begrenser arbeidsoppgav
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt