AddToAny

HAR HYTTEKOSEN BLITT NATURENS FIENDE?

EN GANG VAR ALT NATUR. Ingen hus, veier eller kraftledninger - og ingen hytter. Så bygde vi byer, vinterdestinasjoner, demninger, datasentre, hamburger-restauranter, flyplasser og vindturbiner.
Vi bygde innendørs skisenter og rulleskianlegg i 1000 meters høyde. Potetferie ble sydenferie, og hytter ble til hus. En nøktern hyttekultur ble til investering i bolig nummer to, høyt opp mot tregrensa.
I dag finnes det 450 000 hytter i Norge. En fjerdedel av dem er bygget etter årtusenskiftet. Kan vi fortsette slik?

Marit Beate Kasin (41) har tenkt mye på dette spørsmålet. Hennes eget friluftsliv er sentrert rundt hund. Hjemme på tunet i Valdres uler 40 Alaska Huskys.
- Hundekjøring er min lidenskap, konstaterer Kasin. Men denne vinteren har hundene løpt mindre enn vanlig. De har hverken fått delta på Femundsløpet eller Finnmarksløpet, hvor de har for vane å hevde seg i toppen.
- I år måtte jeg jobbe med boka, sier Kasin.
- Akkurat nå er den enda viktigere enn hundekjøringen.

BOKA HUN HAR skrevet heter Naturparadokset og handler om naturen vi mister - og hvordan vi kan få den tilbake. Der skriver hun at «det å sette opp en hytte er å ødelegge naturen for å oppleve den».
Hva mener hun med det? - Det handler om hva vi bygger og hvordan vi bygger. Vi går inn i urørt natur med store maskiner og full kraft. Vi sprenger, drenerer og fyller på med ny masse. Støper betong, legger vann- og avløpsledninger i myra og planter fremmede arter, sier Kasin.
Hun ønsker ikke å spre hytteskam, men er opptatt av at vi som samfunn forstår hva vi holder på med når nye hyttefelt etableres.
- Vi forandrer mikrobiologien i jorda og artsmangfoldet over jorda. Når hyttefeltene eser ut i norske kommuner, er det klart påvirkningen på naturen blir enorm.

FOR 100 ÅR SIDEN var halvparten av Norges fastlandsareal «villmarkspreget». Uttrykket brukes av forskere og forvaltning for å beskrive natur som ligger minst fem kilometer unna tyngre inngrep som veier, demninger og vindkraftverk. I dag utgjør denne typen områder 11,5 prosent av vårt areal. For Sør-Norge er tallet under 5 prosent.
I lys av internasjonale naturavtaler og politikernes ønske om å bevare urørt natur tror mange det nå bygges ned mindre natur enn før, men det motsatte er tilfelle. Miljødirektoratet, som følger utviklingen nøye, fortalte nylig at vi bygde ned mer villmarkspreget natur i perioden 2018-2023 enn vi gjorde i de foregående fem årene, fra 2013 til 2018. Og akkurat nå foreligger konkrete planer om å bygge ned norsk natur i et omfang som tilsvarer arealet til fem storbyer på størrelse med New York. En fjerdedel av disse planene handler om hyttebygging.
- Det foregår et naturforbruk på steroider, oppsummerer Marianne Singsaas (47).
Hun er seniorforsker ved Telemarksforsking, med spesiell interesse for den samlede belastningen mennesker påfører naturen.
- Jeg tror ikke vi klarer å se det store bildet. Det virker som vi mennesker ikke er lagd for å tenke så stort og sammenhengende. Akkurat nå utsetter vi naturen for døden gjennom tusen stikk.
DA HUNDEKJØRER Marit Beate Kasin flyttet til Valdres for 10 år siden, var hun ikke så opptatt av arealforvaltning. Beskrivelser av hvor mye natur som forsvant føltes diffuse. For hva betyr det egentlig at vi siden 1992 har mistet inngrepsfri natur på størrelse med 1,4 millioner fotballbaner? Skog og fjell har vi vel mer enn nok av i dette landet?
- Det var naturrikdommene som trakk meg til Valdres, men her oppdaget jeg at området nesten ikke hadde villmark
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

Mestring og lek står i sentrum når Barnas Turlag Stadlandet arrangerer surfekurs.
Fjell og Vidde 14.06.2024
Fyrstene av Finntjern - Lars Elling ? Bok
Fjell og Vidde 14.06.2024
Innimellom kan jeg få følelsen av å befinne meg ombord på Titanic. Alle har innsett at noe alvorlig er i ferd med å skje. Samtidig fortsetter musikken på full guffe.
Fjell og Vidde 14.06.2024
Sota Sæter DNT ligger i Breheimen og har de siste årene blitt kjent for sin satsing på mat og en FjellPride-feiring det går gjetord om. Ved Liavatnet i Skjåk ligger de 10 bygningene som utgjør den over 100 år gamle setra. Her tryller vertskapet frem de lekreste retter.
Fjell og Vidde 14.06.2024
Min søster bor på en øy i et krokete sund ved havet.
Fjell og Vidde 14.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt