AddToAny

Han ble utpekt i spekulasjoner etter NRKs «Silje»-sak: - Utrolig guffent

Han ble utpekt i spekulasjoner etter NRKs «Silje»-sak: - Utrolig guffent
NRK mener de har valgt en forsiktig linje. «Hvem er Silje?» spurte NRK i en nettspesial søndag formiddag, og satte søkelyset på fenomenet catfishing.
Artikkelen dokumenterte at en falsk profil på apper som Instagram og Tinder har blitt brukt til å lokke kvinner til å sende intime bilder av seg selv.

I løpet av artikkelens fortelling finner NRK-journalistene ut nøyaktig hvem mannen bak profilen er, og lar ham også uttale seg i artikkelen.

Mannen er anonymisert i artikkelen, men beskrives i et avsnitt slik:

«Utad har mannen i begynnelsen av 30-årene gjentatte ganger gitt uttrykk for sine feministiske holdninger, og vist sterk støtte til Metoo-kampanjen. Han hadde da, og har fremdeles, flere roller i norsk kulturliv.»

Det fortelles også at mannen er bosatt i Oslo.

Rykteflom

Det kommer også fram at NRK-journalist Kaja Kirsebom, som fører fortellerstemmen gjennom artikkelen, kjenner mannen personlig gjennom en «kortvarig relasjon for flere år siden».

«Jeg ble veldig overrasket. Slik jeg kjente ham, hadde jeg vanskelig for å tro at han sto bak», skriver Kirsebom.

NRK-saken har allerede rukket å bli kritisert, blant annet av Maria Horvei, redaktør for tidsskriftet Vinduet:

- Saken er hektet fast på én person, som bare så vidt er tilstrekkelig anonymisert. Det er klart det fører til ryktespredning, sier Horvei til Klassekampen.

I samme artikkel uttaler mediekritiker Anki Gerhardsen at NRK har invitert leserne med på en heksejakt.

Redaksjonssjef Solveig Husøy i NRK har avvist at de hadde til hensikt å fore spekulasjoner.

Ble utpekt på nett

Journalisten har snakket med en av personene som tidlig ble utpekt og navngitt som en mulig person bak Silje-profilen, i diskusjonstråder som kom opp i et tusentalls kommentarer på under et døgn.

Spekulasjonene har gått spesielt høyt på plattformen Jodel, der alle brukere er anonyme. Flere av trådene har i ettertid blitt slettet.

- Utpå ettermiddagen på søndag fikk jeg flere meldinger fra venner, som startet med «Hei, går det bra med deg?» Da begynner jo blodpumpa å gå. Jeg fikk vite om artikkelen, at det kokte på Jodel, og at jeg var ett av navnene som ble pekt på, forteller mannen til Journalisten.

Han ønsker at navnet hans i minst mulig grad skal knyttes til saken og spekulasjonene, og ber om å uttale seg anonymt.

- Vanskelig å få sove

- Da jeg fikk lest artikkelen og skjønte hva slags person folk nå tenkte at jeg var, syntes jeg det var utrolig guffent. Det varte ikke lenge før det virket som jeg ble «sjekket ut» av spekulasjonene, men det var ikke særlig lett å verken jobbe eller være sosial mens det sto på, og det var vanskelig å få sove søndag kveld, sier mannen.

Han opplevde situasjonen som vrien:

- Jeg ville jo heller ikke gå ut offentlig og avkrefte at dette gjaldt meg, det hadde jo bare trukket mer oppmerksomhet og knyttet navnet mitt tettere på saken. En annen ting jeg tenkte på, var hvis det aldri ble oppklart hvem dette faktisk var. Skulle jeg ha disse spekulasjonene på meg for alltid?

- Hva tenker du om nivået NRK la seg på i omtalen av mannens identitet?

- Jeg tenker at det var bra at de anonymiserte ham. Men jeg synes de endte med å gjøre det på en vag, men ikke vag nok måte. Artikkelen inneholdt såpass mange ledetråder at folk var nødt til å begynne å spekulere, sier mannen, og legger til:

- Jeg skjønner at NRK ikke kan gå ut og si at det bevisst utløste spekulasjon, men jeg synes det er liten tvil om at de visste hva de gjorde. Det har blitt en kjempesnakkis, og det synes de nok er gøy.

- Noen vil spekulere

- Jeg har ingen problemer med å forstå at det er svært ubehagelig å bli foreslått i en ryktestrøm som mannen bak «Silje»-profilen, skriver Solveig Husøy, redaksjonssjef for undersøkende journalistikk i NRKs Dokumentar- og samfunnsavdeling.

Hun har blitt forelagt uttalelsene fra mannen som opplevde spekulasjonene om egen person.

Redaksjonssjef Solveig Husøy. Foto: Martin Holvik / NRK

- I alle typer mediesaker hvor personer er anonymisert, vil noen spekulere på hvem som omtales. Forskjellen fra tidligere er at spekulasjonene og ryktene har flyttet seg fra arbeidsplassen, kafeene og middagsbordet til sosiale medier. Det kan gjøre at rykter løper fortere, oppfattes som sterkere og mer konkluderende enn det de faktisk er. NRK kommer aldri til å bekrefte eller avkrefte noen av disse ryktene, skriver Husøy til Journalisten.

- Ville nok gått en ekstra runde

Husøy mener opplysningene passer på «en stor gruppe menn i Oslo-området».

- NRK har valgt en forsiktig linje i denne saken, slik at det ikke er mulig å finne ut hvem det er basert på opplysningene i artikkelen.

- Tenker dere, etter spekulasjonene og kritikken som har kommet siden søndag, at noe skulle vært gjort annerledes i artikkelen?

- Sett i lys av den voldsomme jakten på hvem «Silje» er i anonyme sosiale medier, ville vi nok gått en ekstra runde på omtalen av mannen. Men jeg vet ikke om vi ville gjort andre vurderinger.

Image-text:

NRK-artikkelen om den falske Silje-profilen har skapt spekulasjoner.

Foto: Faksimile NRK

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt