AddToAny

Grønn energi og store mineralforekomster gir bærekraftige næringsmuligheter i nord

Grønn energi og store mineralforekomster gir bærekraftige næringsmuligheter i nord
FELIX H. TSCHUDI er styreleder i Tschudi-gruppen, et familieeid selskap som driver med internasjonal skipsfart og logistikk samt industrivirksomhet og andre maritime aktiviteter i Nord-Norge. Tschudi er utdannet fra London School of Economics og har en MBA fra INSEAD. Han er styreleder i Senter for nordområdelogistikk ved Nord Universitetet og styremedlem i Norsk-Russisk Handelskammer.
«HVA SKAL VI LEVE AV?» har blitt et gjennomgangstema i samtaler om Norge og ikke minst om Nord-Norge. Dette er heldigvis et spørsmål som har mange svar. Den lange, norske kystlinjen og den arktiske kysten gir unike muligheter for bærekraftig videreforedling av lokale mineraler, metaller og andre råvarer ved å bruke naturgass, grønn elektrisitet fra vann- og vindkraft eller hydrogen i prosessene. Nord-Norge ligger nær Europa, som har blitt mer oppmerksom på sin strategiske sårbarhet. Kontinentet forbruker nærmere 20 prosent av verdens produksjon av mineraler og metaller, men har kun tre prosent av verdens kjente reserver. Nord-Norge ligger i store deler av året også nær de store markedene i Kina, Japan og Korea hvis man bruker den nordlige sjøruten (NSR). For å realisere dette potensialet må myndighetene i samarbeid med industrien ta aktive grep for å utvikle flere og nye ben å stå på i årene fremover. Vi står foran en av de mest spennende periodene i Nord-Norges historie, og vi i Tschudi-gruppen gleder oss til å være en del av den, både gjennom et sterkt engasjement for gjenåpningen av Sydvarangers jernmalmgruve ved Kirkenes og gjennom logistikk- og havneløsninger for den nordlige sjørute.

ØKT GRAD AV VIDEREFOREDLING
Videreforedling bør primært skje der innsatsfaktorene finnes, og fremfor alt hvor den nødvendige energien kan skaffes på en måte som er både økonomisk og miljømessig bærekraftig. Her er det nye muligheter i Nordområdene. Langs så å si hele den arktiske kystlinjen finnes mineraler og metallforekomster på land, mens det er hydrokarboner i form av naturgass både på land og under sjøbunnen utenfor. Det er også bedre vilkår for vindkraft til sjøs og på land i nordområdene enn så å si noe annet sted i Europa. Dette åpner for bærekraftig videreforedling av ressursene lokalt, med lavt miljøfotavtrykk fra transport og produksjon. Samtidig vil produktene som sendes ut av regionen, ha en høyere bearbeidelsesgrad, og dermed ha høyere verdi, og derfor være mindre følsomme for markedssvingninger. For eksempel kunne pelletisering av Sydvarangers jernmalmkonsentrat ha gitt den ekstra marginen som trengtes for å overleve inntil jernmalmprisene igjen steg i løpet av 2016. Dermed kunne nedstengningen av gruven som skjedde på slutten av 2015, sannsynligvis vært unngått.
I motsetning til det som hevdes om klimautviklingen i Arktis som en miljøtrussel, kan dette faktisk bli et eksempel på en vinn-vinn-situasjon - både for miljøet i form av lavere utslipp av CO2, og for menneskene som bor der, gjennom
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Vi har alle vært der. August og studiestart. Spenningen, usikkerheten, bekymringen og gjensynsgleden.
Magma 22.09.2020
Skal du til topps i jobben, kreves det lidenskap, motivasjon og et positivt tankesett. Det viser fersk forskning fra NTNU.
Magma 22.09.2020
Sammendrag Denne artikkelen studerer et globalt økonomisk nettverk bestående av multinasjonale selskaper og på hvilken måte nettverket nedfelles i nordområdene.
Magma 22.09.2020
Prioriterte innsatsområder: • internasjonalt samarbeid • næringsutvikling • kunnskap • infrastruktur • miljøvern, sikkerhet og beredskap Miljøvern, sikkerhet og beredskap
Magma 22.09.2020
Ane Mengshoel liker best å dykke når hun er omgitt av tak og vegger. Naturopplevelsene både under vann og på land er helt unike, sier en av Norges ivrigste grottedykkere.
Magma 22.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt