AddToAny

GENIALE OG VANSKELIGE GENER, OG NY GENMEDISIN

Disruptive teknologier kjennetegnes ved at de endrer virksomheter, samfunn og markeder på en brå og omveltende måte.
Begrepene ble introdusert av Clayton Christensen, som er professor i økonomi ved Harvard-universitetet. Fortrengningsteknologi er ordet som er foreslått på norsk, fordi de ofte fører til at gamle teknologier blir utkonkurrert og forsvinner.

Dag Undlien forteller i boka Dine geniale gener at det innen medisin nå kommer tre ulike disruptive teknologier på samme tid: DNA-kartleggingsteknologier, kunstig intelligens og DNA-redigeringsteknologier.

Hvilken betydning har dette for helsevesenet nå og framover?

I denne artikkelen vil jeg nevne noe av det som skjer med DNA-kartleggingsteknologier og redigeringsteknologier.

Men først en liten repetisjon. Genomet vårt representerer summen av alle våre arveanlegg. Det kan sammenliknes med en enorm kokebok som hver av oss har fått med oss fra fødselen. Kokeboken er personlig og har avgjørende betydning for om du er lav eller høy, mer eller mindre intelligent og hvilke sykdommer du får eller ikke får.

Genomet består av DNA-molekyler og ligger gjemt inne i cellene våre.
DNA-molekylene består av spesifikke deler som kan leses som om de var bokstaver. De fire kjemiske grunnenhetene betegner vi med bokstavene A, C, G og T. Nyserefleks av sollys er faktisk en genvariant. Det finnes en del egenskaper som er bestemt av en enkelt bokstav i genomet, men ofte er det mer komplisert
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

De jobber med alt fra etikk, til kliniske retningslinjer, humanitært arbeid og optikeres kompetanse. I høst samarbeidet de med styret for å gjøre hverandre enda bedre.
Optikeren 18.12.2023
Relevant og nyttig forskning ble presentert på Kongsberg Vision Meeting 2023. Her får du høydepunktene med optikerblikk!
Optikeren 18.12.2023
I høst kom det på plass en samarbeidsavtale mellom Norges Optikerforbund og Akademikerforbundet. Denne avtalen vil bidra til å styrke deg som fagperson og arbeidstaker.
Optikeren 18.12.2023
Norges Optikerforbund har signert en samarbeidsavtale med Akademikerforbundet. Avtalen skal bidra til å ivareta optikere både som fagpersoner og arbeidstakere.
Optikeren 23.10.2023
Studentene fikk møte representanter fra optikerbransjen på Karrieredagen 2023.
Optikeren 23.10.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt