AddToAny

Gamle byggeskikker og moderne bygg

Gamle byggeskikker er bygd på kunnskap og kompetanse utviklet og erfart av flinke folk over tid. Metoder og materialkunnskap kunne med hell blitt brukt mer inn i moderne bygg, mener Jon Bojer Godal som har samlet kunnskapen og testet den ut.
Godal har alltid vært interessert i byggemetoder og materialbruk. Han registrerte at det skjedde et skifte i norsk byggeskikk midt på 1800-tallet. - Da ble håndverkslaugene i byene lagt ned og håndverkene gikk her over til å bli regulert under avdelte fag, der de baserte seg på innkjøpte materialer. På landsbygda derimot, der de fleste bodde, levde skikkene og utviklingen videre. Tilnærmingene til yrkesutøving var derfor friere. Tekstiler ble framstilt av ull fra egne sauer eller av lin dyrket på egen åker. Husbyggere og båtbyggere gikk i skogen for å finne materiale og å tilvirke dette, noe som ga en dypere forståelse for hvor bruksegenskapene kom fra, forteller Godal.

TEKNOLOGISKE SPRANG GA «DE RØDE LÅVERS TID»
På grunn av teknologiske sprang og politiske vedtak ble det i en femtiårsperiode fram til 1900 gjort store ombygginger på bygdene i det som Godal kaller «de røde låvers tid». De gamle tunene forsvant og ble byttet ut med den bebyggelsen vi ser i jordbrukslandskapet i dag. - De teknologiske sprangene dreier seg framfor alt om saging. Handsagene kom i gang på slutten av 1700-tallet og sirkelsagene tok til å svive i 1860. Og på grunn av politiske endringer i lovgivningen rundt jordskifte på samme tid, skjøt også jordskiftet for alvor fart på siste halvdel av 1800-tallet. Kombinasjonen sirkelsag og jordskifte førte til nye driftsbygninger og/eller til sammenbygging av eldre uthus. Bygdene fikk et helt nytt ansikt. Klynger av lafta hus ble erstattet av røde kombinerte driftsbygninger og hvitmalte forlenga stuebygninger, forteller Godal.

30 ULIKE «BYGNINGSDIALEKTER» Og på bygdene var det skikkene som styrte. Med det utviklet det seg rundt 30 forskjellige systemer for reiste konstruksjoner i de ulike delene av landet, det Godal vil kalle bygningsdialekter. - Disse fremkom ut fra lokale forutsetninger og tilpasninger til ulike formål. For eksempel trenger konstruksjonen (grindverket) på Vestlandet helletak for å ha nok vekt til å holde grindverksstrukturen på ?plass i værutsatte strøk. Og så lærte folk seg å bruke materialene de hadde tilgang til der de bodde. På Vestlandet var det en god del krokete furu, forklarer Godal som tidlig på nittitallet fant ut at disse systemene ikke var beskrevet noe sted.
Kunnskapen var derimot videreført fra generasjon til generasjon gjennom praktisk arbeid.
Dette måtte noen gjøre noe med. Det resulterte i et treårig langt samarbeid med kollega Steiner Moldal, som også engasjerer seg i tradisjonshåndverk. De to reiste rundt og samlet kunnskap og kompetanse som fantes blant folk i ulike geografier og beskrev de 30 byggesystemene. Dette bl
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Skogbruk

En betydelig andel av Norges skogareal er faktisk egnet for lukkete hogster. Men for å opprettholde samme avvirkningsnivå, kreves et større hogstareal for samme produksjon dersom andelen lukket hogst øker.
Norsk Skogbruk 29.08.2024
Lukket hogst er et inngrep på linje med annen hogst og ikke et bevaringstiltak. Når det er sagt, kan lukket hogst som en del av det økonomiske skogbruket absolutt være mer fordelaktig for det biologiske mangfoldet.
Norsk Skogbruk 29.08.2024
Da Skogeierforbundet i midten av juni annonserte hvem som var ansatt som ny prosjektdirektør, var det flere som ble overrasket. Gjyri Helén Werp er et tungt navn i medie- og kommunikasjonsbransjen. Men i skogbransjen?
Norsk Skogbruk 29.08.2024
En ny rapport avslører at den norske skogsektoren har en betydelig klimaeffekt, og kompenserer for 60 % av Norges klimagassutslipp. Rapporten, utarbeidet av eksperten Peter Holmgren for FutureVistas, viser viktigheten av å inkludere hele verdikjeden i klimaregnskapet.
Norsk Skogbruk 29.08.2024
Overhalla Hus gikk konkurs i sommer, og over 60 ansatte mistet jobben. Treindustrien fortviler9 - Nå gjør boligkrisen også at viktige industriarbeidsplasser i distriktene forsvinner. Dette er veldig triste nyheter, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien.
Norsk Skogbruk 29.08.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt