BUSKAP
12.12.2016
På gården Grindalsjelan i Sør-Trøndelag har søstrene Nordbø satset på sin lidenskap for ysting og seterdrift. Nå har de vunnet priser for sine velsmakende oster.
Som så mange andre unge bønder sto Ragnhild Nordbø (40) overfor valget da hun skulle ta over familiegården: utvide, legge ned eller tenke alternativt? Da Buskap besøkte gården i 2009 sto hun riktignok klar til å ta over når foreldrene ville trekke seg tilbake. Men lite visste hun den gang om at barndommens store lidenskap for ysting på setra skulle bli levebrødet på gården. Svaret kom da søsteren Turid (27) kom med et dristig forslag: Skal vi ikke starte gårdsysteri?
Vunnet flere priser
Nå har Grindal ysteri vunnet flere priser, blant annet for årets produkt på Trøndersk Matfestival med geitosten Myrull, og de stakk også av med den gjeve Martnasprisen under årets Rennebumartna. Og det har sine grunner. Begge søstrene har nemlig fått ysting inn med morsmelken. Interessen for å lage ost har vært der siden barndommen og somrene på setra. Ragnhild har ystet på setra siden hun var ni, og gikk sitt første ystekurs da hun var 14. Siden har hun gått næringsmiddelfag på NMBU og jobbet i mange år med undervisning, kursing og rådgivning innenfor småskala melkeforedling. - Men det var ingen selvfølge at jeg skulle starte ysteri her på gården. Det var det Turid som overbeviste meg om, smiler Ragnhild.
Satser økologisk
Lillesøster Turid driver gården Stigen, som ligger tre kilometer lenger ned i dalen. Der har hun satset på geit og sau sammen med mannen Steinar. All melken fra de rundt 20 geitene går med til osteproduksjonen. Hun er daglig leder ved ysteriet, og står for logistikk, salg, administrasjon og planlegging. - Jeg har jo vært med på setra siden jeg ble født, og det var det livet jeg ønsket meg å fortsette med. Jeg ville starte mitt eget ysteri, og fikk heldigvis med meg Ragnhild på laget. Siden jeg har jobb
Gå til medietVunnet flere priser
Nå har Grindal ysteri vunnet flere priser, blant annet for årets produkt på Trøndersk Matfestival med geitosten Myrull, og de stakk også av med den gjeve Martnasprisen under årets Rennebumartna. Og det har sine grunner. Begge søstrene har nemlig fått ysting inn med morsmelken. Interessen for å lage ost har vært der siden barndommen og somrene på setra. Ragnhild har ystet på setra siden hun var ni, og gikk sitt første ystekurs da hun var 14. Siden har hun gått næringsmiddelfag på NMBU og jobbet i mange år med undervisning, kursing og rådgivning innenfor småskala melkeforedling. - Men det var ingen selvfølge at jeg skulle starte ysteri her på gården. Det var det Turid som overbeviste meg om, smiler Ragnhild.
Satser økologisk
Lillesøster Turid driver gården Stigen, som ligger tre kilometer lenger ned i dalen. Der har hun satset på geit og sau sammen med mannen Steinar. All melken fra de rundt 20 geitene går med til osteproduksjonen. Hun er daglig leder ved ysteriet, og står for logistikk, salg, administrasjon og planlegging. - Jeg har jo vært med på setra siden jeg ble født, og det var det livet jeg ønsket meg å fortsette med. Jeg ville starte mitt eget ysteri, og fikk heldigvis med meg Ragnhild på laget. Siden jeg har jobb


































































































