AddToAny

Fremmer ny medieansvarslov: - Et forsøk på å skille skitt og kanel

Fremmer ny medieansvarslov: - Et forsøk på å skille skitt og kanel
Har ikke hørt på innspill om redaktørenes eneansvar. Oppdatert kl 12.00 med lenke til lovforslaget. - Det skal ikke bare plukkes opp at en journalist publiserer noe som er litt på kanten, det skal være noe journalisten også har ansvar for.
Det tror jeg kan være med på å skape bedre kulturer i en redaksjon, sier Trine Skei Grande til Journalisten.

Hun forklarer hvorfor forslaget til ny medieansvarslov, som hun legger fram for Kongen i statsråd senere fredag, ikke går inn for at redaktørene skal være juridisk eneansvarlig for publisert materiale, slik flere presseorganisasjoner har ønsket seg.

Skitt og kanel

Allerede fredag morgen kunne kulturministeren lette på sløret rundt lovforslaget for nysgjerrige oppmøtte på et arrangement i regi av Medier24.

- Denne loven er et forsøk på «skille mellom skitt og kanel», som uttrykket er i min familie. På å skille mellom det som har kvalitet og det som ikke har kvalitet, sa Skei Grande.

- Min utfordring til mediene er at det hele tiden skal bli større forskjell på skitt og kanel. Det er nå de redaktørstyrte mediene virkelig skal løfte sine idealer, la kulturministeren til.

Teknologinøytral

Dette var punktene Skei Grande kunne skissere opp allerede før loven fremmes i statsråd, i all hovedsak i tråd med forslaget som ble sendt på høring:

Den nye loven skal være teknologinøytral.

Alle medier som omfattes av loven, skal ha en redaktør. Det skal opplyses om hvem redaktøren er og hvordan man kommer i kontakt med redaktøren.

Det strafferettslige redaktøransvaret opprettholdes.

Det foreslås også regler om erstatningsrettslig redaktøransvar. Hensikten er å befeste lovverket som finnes i dag.

Redaktøren får et visst ansvar for brukernes ytringer i medienes egne kommentarfelt. En regel foreslås som innebærer at redaktørene kan fri seg for ansvar hvis de reagerer raskt når de har fått kjennskap til ulovlig innhold i brukerpublisert innhold.

Brukerinnhold skal skilles klart fra redaksjonelt innhold.

Det skal legges til rette for varsling om ulovlig innhold.

Ikke hørt på innspill om eneansvar

Da den ble sendt på høring for halvannet år siden, beskrev departementet at loven «innebærer en modernisering og samling av særreglene om rettslig ansvar for innhold i mediene, blant annet det strafferettslige redaktøransvaret».

Både Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) har tidligere markert at de aller helst ville sett en såkalt eneansvarsordning, der redaktørene alene har det juridiske ansvaret for publiseringer.

I høringsinnspillet påpekte redaktørforeningen blant annet på at et eneansvar hos redaktøren kan være oppklarende for publikum, styrke kildevernet og beskytte både medarbeidere og eksterne skribenter.

Men disse innspillene har altså ikke blitt tatt til følge i den ferdig utformede forslaget.

- Vi tror en redaksjon der også andre har ansvar, fører til at det tas et større kollektivt ansvar. Vi tror det fører til at man ikke bare løfter redaktøransvar, men også at det finnes noen idealer knyttet til det å være journalist også, sa kulturministeren.

- Vi har innsett at vi ikke får til det, og er glade for det vi faktisk får til her, sa Norsk Redaktørforenings generalsekretær Arne Jensen i panelsamtalen i etterkant.

Der pressestemmene som deltok var enige om at dette er en merkedag, med en ny lov som har vært etterlengtet siden før årtusenskiftet.

- Dette er en stor dag for mediene, og for publikum. Det er klart hvilke friheter vi har, og nå blir det klart også hva slags ansvar vi har har fått og hvem som har ansvaret. Nå blir jobben å synliggjøre hvorfor dette er viktig også for publikum, sa NJ-leder Hege Iren Frantzen.

Image-text:

Kulturminister Trine Skei Grande fremmer forslag til ny medieansvarslov i statsråd fredag. Først diskuterte hun med pressestemmer. Foto: Eskil Wie Furunes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola. Datteren til Angolas ekspresident, Isabel dos Santos, har forsynt seg grådig av Angolas statskasse, ifølge grave journalistsamarbeidet ICIJ.
Journalisten 20.01.2020
Prestisjeavis har gjort sitt valg. Storavisen New York Times mener Elizabeth Warren og Amy Klobuchar er de beste kandidatene til å bli Demokratenes presidentkandidat.
Journalisten 20.01.2020
Prøver å nå «alle» med klimajournalistikk. Den svenske tabloid-avisa Expressen vil nå bredt ut med klimajournalistikken. Hver uke er det opp mot én million unike lesere som leser klimasakene deres.
Journalisten 20.01.2020
NRK slår sammen regioner. Dagens regionredaktør for NRK Sør får også ansvar for dagens NRK Øst når rikskringkastingen slår sammen de to regionene i mars,
Journalisten 20.01.2020
Ny aktør tar over lørdagene. Aktiv Norgesdistribusjon AS og Posten Norge AS vant konkurransen om å levere aviser i områder uten avisbudnett og skal levere aviser på lørdager og hverdager.
Journalisten 20.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt