
Hele 83 prosent av universets masse er et mysterium.
De siste tretti årene har vi ikke sett snurten av noe mørk materie gjennom eksperimenter designet for å avsløre de mest populære kandidatene.
- Det er en gryende følelse av «krise» på feltet mørk materie, som kommer av fraværet av bevis for de mest populære kandidatene for mørk materie, til tross for den enorme innsatsen som er blitt gjort for å finne disse partiklene, påstår Gianfranco Bertone og en kollega i en artikkel i tidsskriftet Nature med tittelen «A new era in the search for dark matter». Denne tar kort for seg hva vi så langt har funnet ut, og hvor forskerne kommer til å lete videre.
- Men jeg vil argumentere for at det er en god ting. For nå vil nye muligheter melde seg. Personlig er jeg optimistisk om at vi vil lære mye mer om mørk materie i løpet av det neste tiåret, sier Bertone til Nature sin podcast.
De vakre WIMPene
Den mest lovende forklaringen på hva mørk materie er for noe har vært såkalte weakly interacting massive particles eller WIMP. Dette er hypotetiske partikler som har masse og dermed påvirker tyngdekraften, men ellers farer de bare gjennom vanlig materie.
Jakten på WIMP-ene har foregått i partikkel-krasjeren LHC i Cern og i Large Underground Xenon-detektoren (LUX) som ligger dypt nede i en gruve i Sør-Dakota.
Are Raklev, professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på astropartikkelfysikk, forklarer hvorfor WIMP er en så hot kandidat for å forklare mørk materie.
- Det handler om magiske tall, hvis det finnes en pa