AddToAny

Fra tentamen til skriveprosess - økt engasjement og bedre tekster

Fra tentamen til skriveprosess - økt engasjement og bedre tekster
Da jeg noen år tilbake startet som «reisende i skriving» i den store ungdomsskolesatsingen, Ungdomstrinn i utvikling (UiU), hadde jeg ett overordnet ønske: At skolene var motiverte til å bryte opp de lange skrivedagene,
der enkelte elever sitter i timevis over en halv side tekst.

UiU-satsingen (2012 - 2017) var et skolebasert utviklingsprosjekt i regi av Utdanningsdirektoratet, i tett samarbeid mellom universitet- og høgskole (UH-sektoren), skoleledelse og skoleeier - og lærerkollegiet på den enkelte skole. Prosjektet dreide seg om utvikling av de grunnleggende ferdighetene lesing og skriving, og i tillegg kunne skolene velge å satse på klasseledelse. Fra UH-sektoren ble vi sendt til skolene som ønsket vårt fagområde, og mitt område var altså skriving. Skolene jeg fikk samarbeide med, var interesserte i å organisere skrivedagene (eller tentamen) som prosess, med elevrespons og lærerrespons underveis i skrivingen.

Når jeg tar tak i dette nå, etter at satsingen for lengst er over, er det med håp om at noe av det vi arbeidet med fremdeles er aktivt i skriveundervisningen. Nylig spurte jeg rektor og ressurslærer ved en av skolene som deltok i satsingen, hvordan de jobber med skriving i dag. Oppsummert fikk jeg som svar at skrivedagene i norsk og engelsk fremdeles er organisert som skriveprosess (og matematikk har overtatt den samme modellen), elevene er mer motiverte og lærerne slipper spørsmålet «Kan vi få gå hjem nå?». Og - for kullet som i alle tre årene på ungdomsskolen har jobbet etter prosessmodellen, kunne skolen vise fremgang i eksamensresultat.

Lammende skriveøkt

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kappløpet for å finne en koronavaksine pågår for fullt. Eksperter tror massetesting kan være i gang allerede i år.
forskning.no 12.07.2020
I sommer vil nok mange slappe av og tro at koronaviruset ikke er så farlig lenger. Kan det føre til at det blir mer smitte og at skolene må stenge til høsten igjen?
forskning.no 12.07.2020
Den såkalte tilskuereffekten sier at mennesker unngår å hjelpe fremmede i nød, dersom det er andre folk til stede. Angivelig fordi ansvaret pulveriseres. Men ny forskning på rotter sår tvil om teorien.
forskning.no 12.07.2020
POPULÆRVITENSKAP: Hvis svaret er nei, så er du trolig ikke alene. Et nytt tiltak kan hjelpe mennesker med hiv når du og jeg svikter.
forskning.no 12.07.2020
For 75 år siden kritiserte litteraturforsker Carl Vilhelm Boye Holst den norske skolen for å være for lite human. - Kritikken er like aktuell i dag, sier Eldar Taraldsen ved Nord universitet.
forskning.no 12.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt