AddToAny

Fra Bispedømmet til Statsforvalteren

Fra Bispedømmet til Statsforvalteren
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark
Gravplassrådgiveren ble virksomhetsoverdratt til statsforvalteren (tidligere fylkesmannen) fra 1. januar 2021. De oppgavene og den myndigheten som bispedømmerådene har hatt etter gravplassloven og gravplassforskriften ble overført til statsforvalteren fra samme dato. Oppgavene er samlet hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark som dermed får nasjonalt virkeområde. Det er opprettet en egen faggruppe for gravplasser i Justisog vergemålsavdelingen med arbeidssted Tønsberg.

Arbeidsoppgaver
Statsforvalteren i Vestfold og Telemark skal godkjenne alle planer som omfatter nyanlegg, utvidelse, nedleggelse og vesentlig endring av gravplass og bygning på gravplass. Det kan for eksempel være en ny navnet minnelund på en eksisterende gravplass eller endringer på et gravkapell. Statsforvalteren skal også godkjenne endringer i lokale vedtekter for gravplassene i kommunen. I den sammenheng minner vi om at lokale vedtekter er en forskrift etter forvaltningsloven.

Ved endring av forskrifter skal forvaltningsloven kapittel VII legges til grunn. Det innebærer blant annet at det skal gjennomføres en forhåndsvarsling, gjerne kalt høring, før forskriftsendringene vedtas. I den forbindelse er det viktig å synliggjøre hva endringene i vedtektene består i slik at de som blir hørt har muligheten til å se hvilke rettigheter og plikter som foreslås endret. Gravplassmyndigheten vedtar endringene, og deretter skal de godkjennes av statsforvalteren. Ved oversendelse til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark bør prosessen som har ledet frem til endring av vedtektene, jf. forvaltningsloven § 37, synliggjøres.

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark er klageinstans for enkeltvedtak etter gravplassloven og forskriftene til denne. Forvaltningsloven kapittel VI har bestemmelser om klage og omgjøring. Når gravplassmyndigheten fatter et enkeltvedtak, er det viktig å opplyse om klageretten og fristen for å klage.

En klage på et enkeltvedtak etter gravplassloven stiles til statsforvalteren, men framsettes for gravplassmyndigheten lokalt. I den forbindelse må lokal gravplassmyndighet være særlig oppmerksom på forvaltningsloven § 33 om saksforberedelse i klagesak, herunder om det som står om avvising i bestemmelsen. Dersom lokal gravplassmyndighet ikke tar klagen til følge, skal den oversendes statsforvalteren som er klageinstansen.

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark skal også behandle søknader om privat gravsted for gravlegging av askeurne, og søknader om at ansvaret som lokal gravplassmyndighet skal ligge til kommunen.

Statsforvalterne er regionale fagmyndigheter for gravplasser etter plan- og bygningsloven. Det innebærer blant annet at statsforvalterne skal gis anledning til å uttale seg til alle kommuneplaner og reguleringsplaner som berører gravplasser. Innsigelseskompetansen i plansaker for å ivareta nasjonale hensyn i gravplassloven med forskrift ligger til alle statsforvalterne. De vil innhente faglig råd fra Statsforvalteren i Vestfold og Telemark som sitter med den faglige kompetansen for gravplasser i embete.

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark skal bistå departementet i arbeidet med kunnskapsinnhenting, statistikk og regelverksutvikling for gravplassektoren.

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark veileder lokale gravplassmyndigheter om gravplassloven og- forskriften. Gravplassveilederen er en viktig ressurs i denne sammenhengen og den blir oppdatert og flyttet over til statsforvalterens nettside i disse dager. Statsforvalteren vil også gi generell veiledning gjennom å holde faglige innlegg på kurs, bidra i annen kompetanseoppbygging, og vil fortsette det gode samarbeidet som gravplassrådgiveren har hatt med Gravplassforeningen.

Kontaktinformasjon
Søknader om godkjenning sendes til
postmottak.sfvt@statsforvalteren.no
Taushetsbelagte opplysninger og sensitiv informasjon skal ikke sendes via e-post. Statsforvalteren har lagt til rette for Sikker sending. Den benyttes for henvendelser som inneholder personlig eller sensitiv informasjon. For generell veiledning kan dere gjerne ta kontakt med oss på e-post eller telefon. Se min kontaktinformasjon ovenfor. Kontaktinformasjon for Kristian, Tove, Erik og Hege finner dere under Gravplassmyndighet under temaet Folk og samfunn på statsforvalteren.no.
Dette er Gravplassens spalte, der Statsforvalteren belyser forskjellige tema som angår de enkelte gravplassmyndighetene.

Fra 1. januar 2021 er Statsforvalteren regional gravplassmyndighet. Oppgavene for hele landet er samlet hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Har dere spørsmål som angår lovverk, forskrifter eller andre praktiske ting som dere lurer på, kan disse henvendelsene sendes direkte via e-post til Åse Skrøvset.

KONTAKT
Åse Skrøvset Fagsjef gravplass
E-post: asskr@statsforvalteren Telefon: 95878444
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Norsk er et mangfoldig språk. I takt med at samfunnet endrer seg, endrer også språkbruken seg.
Gravplassen 25.06.2021
Forfatter Anne Østgaard har samlet dikt og sitat fra et femtitalls forfattere i en antologi med døden som tema.
Gravplassen 25.06.2021
Kyrkogården, fagbladet som utgis av Sveriges kyrkogårds- og krematorieförbund (SKKF), har lansert egen podkast om gravplasskultur.
Gravplassen 25.06.2021
Det nye «snakkisordet» innen gravplassektoren, er urnevegger. Ved årsskiftet trådte ny og revidert gravferdslov i kraft.
Gravplassen 25.06.2021
I disse dager sendes rapporten «Samhandling i en selvstendig folkekirke - ny kirkelig organisering» ut på høring. Berørte parter oppfordres til å sende inn høringssvar.
Gravplassen 25.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt