AddToAny

Fra å styre én fabrikk til å styre tre

Fra å styre én fabrikk til å styre tre
Ansatte ved Borregaard forteller om store endringer, ny kompetanse, nye arbeidsoppgaver og lyst til å jobbe lenger. Per otto Ahlsen og Vidar Østby.
(Foto Tora Herud)

Vidar Østby (60) og Per Otto Ahlsen (snart 60) begynte begge å jobbe på Borregaard på slutten av 1970-tallet og har vært med på omleggingen, kompetansehevingen og byttet til nye jobber i 2010.

- Da jeg begynte å jobbe ved etanolfabrikken var det mange manuelle innstillinger, men så startet digitaliseringen. Da satt jeg i kontrollrommet i en av fabrikkene, sier Østby. - Ja, men i starten byttet vi tilkoblinger omtrent slik de gjorde på telefonsentralene før, sier Ahlsen.

- Alt er mye mer nøyaktig

Driftssenteret, der de 20 fabrikkene på Borregaard styres fra, minner om Sporveiens driftssenter i Oslo. For ikke å forstyrre, kikker vi ned gjennom vinduene i etasjen over.

- I det nye driftssenteret styrer jeg tre fabrikker, mot tidligere én. Det vil si at jeg måtte lære meg to nye fabrikker. Jeg måtte sette meg ned, se, prøve og lære. Det var interessant det, og foregikk på den måten at jeg lærte av en som kom fra den fabrikken jeg skulle lære. Vi satt ved siden av hverandre. Det er blitt mye forandringer, og datamaskinene tenker mer selv nå. Sekvensstyring gjør at prosessene går likt hver gang. Før var vi mye mer fysisk ute og jobbet i fabrikken. Jobben i dag er ikke fysisk tung, men jeg kan bli tung i hodet, sier Per Otto Ahlsen, som har jobbet skift i 41 år og gjør det fortsatt. Som driftsoperatør jobber han annenhver dag ute i fabrikkene og inne på driftssenteret.

Vidar Østby har også en PC-basert jobb i dag. - Jeg er tekniker og driver med tallhåndtering og systemservice for operatørene og ledelsen. Alt er mye mer nøyaktig i dag, sier han.

- Driftssenteret har vært en suksess

De tillitsvalgte gikk inn for endringene og til opprettelsen av driftssenteret, men var bekymret for faren for nedbemanning, forteller Åsmund Dybedahl (67) i Fellesforbundet og som er hovedtillitsvalgt ved Borregaard.

- Det er et stort ansvar å skulle passe på tre fabrikker, ikke bare én, og det har vært en stor kompetansebygging. Det har vært en del diskusjoner, men det har gått seg til. Nå er det en helt annen kontakt mellom avdelingene enn det var før, og alle har full informasjon. Det var en enorm endring, men driftssenteret har vært en suksess og nødvendig for at utviklingen skulle være mulig, sier han.

Jobber lenger enn til 62 år, om helsen holder

Vidar Østby er også veldig fornøyd med utviklingen i bedriften. - Jeg kom fra militæret, via arbeidskontoret til jobb i etanolfabrikken og jobbet skift i 18 år. Nå tenker jeg at jeg vil jobbe så lenge helsen holder. Før var målet for mange å jobbe til de fylte 62 år, men ikke nå lenger. Jeg kan bli sittende så lenge hodet virker, sier han og ler.

Per Otto Ahlsen sier han føler seg friere nå og også han vil jobbe så lenge helsen holder. - Jeg tror nok jeg jobber lenger enn til jeg fyller 62 år, sier han.

Åsmund Dybedahl minner om at en stor andel av de ansatte ved Borregaard jobber skift. - Det er et stort ansvar å jobbe om nettene. Arbeidstidsordningen kan være en belastning for noen og derfor valgte mange å gå av med AFP ved fylte 62 år. Tar du fagbrev som 20-åring er det 50 år til du fyller 70 år. Da er det viktig med ordninger som gjør at du holder så lenge. Som hovedtillitsvalgt har jeg en helt annen rolle. Nå tar jeg en sesong av gangen, det er fotballen som avgjør, sier han som er Sarpsborg 08-patriot.

Extra-info:

Gå til mediet

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt