AddToAny

Fortvilelsen og gaupa råder i Tingvoll

Sauebøndene i Tingvoll finner ikke igjen lamma sine. Heller ikke de på inngjerda hjemmebeite. På denne halvøya er det gaupa som er prioritert. Nå vil sauebøndene ut av rovdyrprioritert sone.
- Når jeg sitter utenfor huset og drikker kaffe, kan jeg plutselig høre sauene mekre og lage et forferdelig leven. Da er det gaupa som er etter dem, sier Ole Magnus Rakstang.
Han er sauebonde i Tingvoll kommune, en kommune som har store og økende problemer med gaupe.
Rovbase.no har registrert 16 tilfeller der dyr er dokumentert tatt av gaupe i Møre og Romsdal det siste året. 15 av tilfellene skjedde i Tingvoll.

Løp inn i fjøset
Rekstang har samtlige av dyrene sine på inngjerdet innmarksbeite. Beitene ligger like ved huset og fjøset hans. Men det hjelper ikke. Gaupa tar dem likevel.
- En gang gaupa var etter dem, stormet de inn i fjøset, og stod helt innerst der inne. Gaupa har ikke tatt dyr inne i fjøset ennå, men det skal ikke forundre meg om det skjer, sier Rakstang.
SNO har dokumentert at gaupe har drept sau på innmarksbeitet hans 5., 10., 29. og 30. august.
Men han mangler flere dyr. Tapene hans er store. Men de fleste dyra som blir borte, blir bare det: Borte. Det blir aldri bevist hva som har skjedd med dem. Det er vanskelig å få dokumentert at de faktisk er tatt av gaupe.
- Det er mange dyr jeg ikke finner. Jeg har leita i timesvis. De har forsvunnet. Gaupa har mest sannsynligvis gravd dem ned, sier Rakstang.
- Det er ikke vits i å ringe SNO uten å ha et kadaver å vise dem, slår han fast.

Innestengt
- Det er rundt 25 prosent av lammene jeg ikke kan gjøre rede for nå, inkludert de som er dokumentert tatt av gaupe. 25 prosent tap på inngjerdet innmark. Det er ille, konstaterer sauebonden.
- Det har vært en vanvittig eksplosjon i antall gauper her. Jeg tror ikke forvaltninga er klar over hvor mange gauper som er her. De er innestengt på denne halvøya, og har ikke sin naturlige utbredelse, sier Rakstang.
Tingvollhalvøya er en lang og smal halvøy, litt som fasongen på en agurk. Den eneste landfaste veien ut er en liten stripe i sørøst. Her lever folk, dyr og gauper tett på hverandre.
- Når det er sporsnø ser vi at gaupa har sittet på trappa vår. Når den kommer så nær fjøset og huset, har det gått litt langt, syns jeg. Jeg tror adferden til gaupa har forandra seg: Hun er mindre sky og spesialiserer seg mer og mer på å ta sau, sier Rakstang.
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Landbruksminister Geir Pollestads (Sp) familie eier 49 prosent av aksjene i landets nest største rugeri. Nå krever MDG at Pollestad erklærer seg inhabil i saker som angår dyrevelferd for norsk kylling.
Bondebladet 30.11.2023
Naturvernforbundet har anmeldt utslippet av 35 000 liter soyaolje fra Denofa i Fredriksstad.
Bondebladet 30.11.2023
10 ansatte fra Seksjon jordbrukspolitikk i Landbruks- og matdepartementet (LMD), med avdelingsdirektør Nils Øyvind Bergset i spissen (bildet) besøkte
Bondebladet 30.11.2023
De fleste er flinke til å sikre gode veiforhold, men vi minner om å ta et ekstra ansvar for at tankbil og andre kjøretøy kommer sikkert frem til din gård.
Bondebladet 30.11.2023
- Det er en tid for alt, sier Knut Erik Ulltveit etter snart sju år som leder for Aust-Agder og Agder Bondelag.
Bondebladet 30.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt