AddToAny

Forskere satte sporingsutstyr på nattsvermere og fulgte med når de trakk sørover

Mange insekter har en imponerende evne til å finne fram. Dødninghodesvermere kommer til Europa om sommeren. Når det blir høst, flyr de av sted sørover, til Middelhavet eller til Nord-Afrika.
Forskere ville finne ut mer om nattsvermerens migrasjon.

De festet bitte små radiosendere på nattsvermere. Da insektene begynte reisen sørover, fulgte forskerne etter i fly et lite stykke på veien.

Forskerne sjekket hva slags rute insektene tok.

Det viste seg at sommerfuglene holdt stø kurs. De dro nesten i rette linjer.

Gode til å holde kursen

Man skulle kanskje tro at insekter lar seg blåse av sted med vinden, og at ruten blir ganske tilfeldig.

Men nattsvermernes reise var ikke tilfeldig. De hadde teknikker for å holde seg på en bestemt rute, selv i motvind eller når vinden blåste fra siden.

Det kommer frem i en ny forskningsartikkel.

- Vi viser at insekter er i stand til å være gode navigatører, på linje med fugler. De er mye mindre sårbare for vind enn vi trodde, sier Myles Menz i en pressemelding.

Han har vært med på studien.

(Foto: Christian Ziegler / Max Planck Institute of Animal Behavior)

Insekter som reiser

Mange fugler drar til varmere strøk om høsten. Så kommer de tilbake neste vår.

Linerlen reiser for eksempel fram og tilbake mellom Norge og Nord-Afrika.

Men også massevis av insekter migrerer hvert år. Sommerfugler, øyenstikkere og gresshopper er blant insekter som kan migrere.

Piper som en badeand

I den nye studien fulgte forskere med på dødninghodesvermere.

Den har fått navnet sitt fordi den har et merke på ryggen som ser ut som et dødninghode.

Insektet er en type sommerfugl som kalles nattsvermer. Arten er mest ute og flyr når det blir skumring. Det hender de drar til Norge, men er ikke så vanli

Les mer

Flere saker fra forskning.no

PODCAST: Storbritannias ferske statsminister er i trøbbel etter litt over tre uker i statsministerstolen.
forskning.no 03.10.2022
KRONIKK: Det er grundig dokumentert i en lang rekke undersøkelser at jo mer skjønnsmessig vurderinger er, desto vanskeligere er det å oppnå troverdige vurderinger av prestasjoner og ferdigheter.
forskning.no 03.10.2022
POPULÆRVITENSKAP: Vil nyttårstalene på NRK I 2040 holdes av Kronprins Håkon og en demokratisk valgt statsminister, eller av en diktator?
forskning.no 03.10.2022
Vinneren av årets nobelpris i medisin er professor Svante Pääbo.
forskning.no 03.10.2022
Å vite hvor et skip er, hvor det kommer fra og hva det frakter, er viktig. Forskere tar nå i bruk satellitter for å gjøre denne detektivjobben.
forskning.no 03.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt