AddToAny

Fornøyd med økonomien i sauedrifta

Fornøyd med økonomien i sauedrifta
RAUMA: Tore Nybo er godt fornøyd med betalinga han får for sauekjøttet og synes at økonomien i sauedrifta egentlig er ganske så god. Men han mener at en sunn økonomi, forutsetter nøysomhet og grundig gjennomtenkte investeringer.

I Isfjorden i Rauma kommune holder sauebonden Tore Nybo til. Bygda ligger idyllisk til innerst i fjorden, omkranset av ville og slående vakre fjelltopper i alle himmelretninger. Fjorden som bygda er oppkalt etter, strekker seg hele veien ut forbi Molde, før den brer seg ut i Norskehavet. Tore bor selv omtrent midt i bygda sammen med kona, mens fjøset han leier, ligger noen minutter lengre opp i dalen. Tore har hovedsakelig sauer av rasen norsk kvit sau, men blander inn en del suffolk og noe charolais og texel inn i besetninga si, for å få mer kjøttfulle dyr.

- Jeg har rundt 30 til 40 reine suffolk, som jeg blander med NKS. Disse krysningssøyene parer jeg gjerne med suffolk-, texel- eller charolais­værer, men nå er det en stund siden jeg har fått tak i charolais, forteller Tore.

Han forklarer at det finnes få av rasen, og at det derfor er vanskelig å få tak i avlsmateriale som han synes er godt nok.

SATSER PÅ KJØTTFYLDE

I fjøset er det lett å kjenne igjen hvilke dyr som er av de litt mer kjøttfyldige linjene, siden bland­ingsdyra har røde øremerker, mens det glimter av gult i ørene på de reinrasede NKS-søyene. På som­meren skiller han de to gruppene, slik at de som er av kjøttlinjer, går på de høyeste beitene, som ligger over 800 meter over havet, mens NKS-ene hovedsakelig går på beiter som ligger mellom 400 og 800 meter over havet.

- Det er mest fordi de må deles i grupper uansett, og derfor er det praktisk å skille dem slik. På beite er det liten forskjell mellom linjene, men vi ser at kjøttlinjene går i litt større grupperinger. De kan gjerne være fire, fem eller seks voksne dyr med lam som holder sammen gjennom sommeren, forteller Tore.

Selv om fjellbeitene holder god kvalitet, mener han det viktigste for å få gode

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Allerede i år vil de første genredigerte kornsortene bli dyrket på jorder i England, og innen høsten 2026 er målet å ha oppformert over 300 tonn såkorn.
Norsk Landbruk 02.05.2024
I sommer blir lengdemåling et standard verktøy i småfeklassifisering, slik det allerede er for storfe og rein.
Norsk Landbruk 02.05.2024
Har inngått avtale om distribusjon av dyrehengere med Jyfa Maskinværksted.
Norsk Landbruk 02.05.2024
Norsk Landbruk 02.05.2024
I løpet av det siste året har det kommet rapporter om at noen Felleskjøpet-butikker, har hatt dårligere utvalg enn vanlig på arbeidsbekledning.
Norsk Landbruk 02.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt