Det er tomt i tre av rommene i grisehuset til Jostein Sørhus i Vindafjord kommune i Rogaland.
I det fjerde har han 130 slaktegris, som han skal slakte i oktober.
- Jeg er klar til å sette inn smågris nå. Jeg kunne satt inn 600, kanskje 700, sier Sørhus.
Men det kan han ikke. For når de 130 er slaktet, har han nådd konsesjonsgrensa. Dermed er det stopp.
I år mener Sørhus imidlertid at det kan være fornuftig å la slaktegrisprodusenter sette inn smågris og produsere over konsesjonsgrensa.
Koronapandemien har sendt forbruket opp. Det er underskudd på norskprodusert svinekjøtt, og det er varslet import.
- Det er et spesielt år, sier svinebonden.
- Jeg syns de burde åpne opp for høyere konsesjonsgrense i år, på grunn av koronasituasjonen, for å øke produksjonen i Norge og unngå import. Men bare som et særtilfelle i høst, sier Jostein Sørhus.
Trenger flere slaktegrisplasserSørhus leverer til Fatland. Konsernsjef Terje Wester der har tenkt den samme tanken.
- Dette temaet har vi diskutert mye etter at grisemarkedet tok av etter 12. mars - og i alle fall etter at både reguleringslageret var tømt, og vi hadde tømt våre egne lager av gris, sier han.
Wester forteller at markedet etterspør veldig mye gris nå før jul, og at bransjen vil få et større importbehov enn vanlig. Han forteller også at nå er det litt mye smågris på markedet, sammenlignet med slaktegrisplasser.
Fatland-sjefen ønsker å unngå å slakte smågris som kunne vært fôret opp, samtidig som vi imp