AddToAny

Folk med «mørke» personlighetstrekk søker mer seksuell oppmerksomhet

Folk med «mørke» personlighetstrekk søker mer seksuell oppmerksomhet
Men de samme personlighetstrekkene påvirker ikke kvinner og menn på samme måte. Det viser en ny, australsk studie.
Forskerne bak en ny australsk studie fant ut at kvinner med såkalte machiavellistiske trekk og menn med narsissistiske og psykopatiske trekk søker seksuell oppmerksomhet fra andre i større grad - men ikke omvendt.

Hvorfor er det sånn - og dreier det seg egentlig om personlighetstrekkene?

Trekk med fellesnevnere

Narsissister er kjent som selvopptatte og rett og slett egoistiske. Rett og galt finnes bare når det gagner dem selv - og det siste du vil gi en narsissist er noen som helst form for kritikk.

De higer etter å bli beundret, og de sliter med empati og innsikt i andre menneskers følelser. En narsissist drømmer konstant om makt, innflytelse og misunnelige blikk. En narsissist er overbevist om at han er spesiell, og ikke minst; bedre enn deg. Narsissister har likevel ofte upopulære og sosialt svake venner. De vil nemlig ikke ha konkurranse.

For en machiavellist er du et verktøy for hans personlige vinning. Machiavellistene manipulerer deg enkelt med vakre ord; de er kyniske, men karismatiske. De vet akkurat hva du vil høre, og det bruker de for alt det er verdt.

De smisker for å få det de vil ha, samtidig som de lyver og bedrar uhemmet. Machiavellister og narsissister er like når det kommer til oppfatningen om at «jeg er viktigst», men førstnevnte er mer sjarmerende og har langt mer selvinnsikt.

Narsissister, machiavellister og psykopater utgjør det forskerne bak den nye studien kaller «Den mørke triaden». Psykopatene har ikke begrep om hva empati er, men de er smarte, og lærer seg likevel å forstå hva andre mennesker føler.

De er på samme måte som machiavellistene både utspekulerte og svært karismatiske. En psykopat følger ikke regler og normer, de utnytter folk - og i alt de gjør er egen vinning prioritet nummer én.

Individuelle forskjeller

Forskerne bak den nye australske studien und

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Det levde villsvin i Norge for rundt tusen år siden. Nå er de tilbake, men er ikke velkomne. Hvorfor det, egentlig?
forskning.no 30.05.2020
Etter å ha lest massevis av tekster, kunne den kunstige intelligensen skille mellom god og dårlig oppførsel. Men forstår den hva det betyr?
forskning.no 30.05.2020
KOMMENTAR: Den første bemannede SpaceX-oppskytningen i kveld kan bli en ny akt i det store spillet om menneskets fremtid i verdensrommet - eller om det går riktig galt - teppefall.
forskning.no 30.05.2020
Er det på grunn av korte avstander eller at byen er spesielt god å sykle i? Eller kanskje Sauda-folket ganske enkelt er veldig sykkelglade?
forskning.no 30.05.2020
Se for deg å skulle treffe hole-in-one i golf hver eneste gang, med begrenset syn og med bare én hånd. Slik er det å sette regionalbedøvelse med ultralyd.
forskning.no 29.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt