AddToAny

Flere unge danske med funksjonelle lidelser: - Ingen sykdommer kommer som lyn fra klar himmel

Flere unge danske med funksjonelle lidelser: - Ingen sykdommer kommer som lyn fra klar himmel
En ny studie viser at flere og flere danske ungdommer blir lagt inn på sykehus med ulike uforklarlige symptomer. Hva er det de blir syke av?
Anne er tolv år og redd for at hun aldri vil kunne fullføre noen utdannelse. For Anne har det ikke bra: Hun er utmattet, har smerter, problemer med å konsentrere seg og et skolefravær på 60 prosent.

Ingen av de spesialistene som har undersøkt Anne, kan forklare det. De kan verken finne en fysisk eller en psykisk årsak.

«Bortsett fra kolikk i barndommen og en tendens til magesmerter da hun begynte på skolen, har hun ikke hatt helseproblemer, før for to år siden hvor hun fikk akutt halsbetennelse», er legens beskrivelse.

Velkjent fysisk sykdom er utelukket

Halsbetennelsen gikk over, men Anne fikk vondt andre steder i kroppen.

«Hun er særlig plaget av smerter i muskler og ledd, men også hodepine, kvalme og svimmelhet. Dessuten har magesmerten kommet tilbake.»

Charlotte Ulrikka Rask, som er klinisk professor i barne- og ungdomspsykiatri ved Aarhus Universitet, har beskrevet Anne, som er en fiktiv case, i den forskningsbaserte boken Understanding Uniqueness and Diversity in Child and Adolescent Mental Health.

Professoren møter ofte slike pasienter; barn og tenåringer som på grunn av uspesifikke fysiske symptomer har hatt det så elendig i måneder eller år at de har skyhøyt skolefravær og blir mer og mer isolert.

- Når de kommer til oss, har de gjerne blitt grundig utredet av diverse spesialister, som har utelukket at symptomene skyldes en avgrenset fysisk sykdom, sier Rask.

Pasientene har funksjonelle lidelser

Pasienter med såkalte funksjonelle lidelser har typisk smerter ulike steder i kroppen, de er hele tiden utmattet, svimle eller kvalme. Noen lider av sykdommer kjent under navn som fibromyalgi, kronisk tretthetssyndrom (ME) eller irritabel tarm.

Funksjonelle lidelser

En samlebetegnelse for en rekke lidelser som er kjennetegnet av ett eller flere fysiske symptomer som påvirker funksjonsevne og livskvalitet, og som ofte har et karakteristisk mønster. Et felles kjennetegn er at lidelsene ikke kan påvises ved blodprøver, røntgenundersøkelser eller andre medisinske tester.

Man kan forstå en funksjonell lidelse som en tilstand der hjernen og kroppen er overbelastet og ikke fungerer normalt.

Funksjonelle lidelser kan komme til uttrykk på ulike måter og i ulik grad. De mest alvorlige tilfellene, som rammer om lag 1-2 prosent av befolkningen, gjør det umulig å arbeide eller gå på skolen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

- Det er også eksempler på symptomer som krampeanfall, lammelse og plutselig blindhet, forteller Rask.

Funksjonelle lidelser er høyst sannsynlig kroppens reaksjon på ulike belastninger: Hyppige infeksjoner, sykdom eller langvarig mistrivsel, for eksempel på grunn av mobbing eller skil

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Om lag 4500 kvinner og deres ti år gamle barn er blitt spurt om koronasymptomer av Folkehelseinstituttet. Færre barn enn voksne melder om symptomer.
forskning.no 03.04.2020
3D-printeren i mekatronikklabben ved Universitetet i Agder printar store mengder smittevernmasker til bruk av helsepersonell på Sørlandet sykehus.
forskning.no 03.04.2020
En ny studie viser en sammenheng mellom land som har obligatorisk tuberkulosevaksinering, og land med lavere dødelighet av covid-19.
forskning.no 03.04.2020
For de fleste av oss er hverdagen i koronatider drastisk annerledes enn det vi er vant til. Vanligvis styres våre liv i nokså stor grad av en fast arbeids- og skoletid. Skole og jobb strukturerer tiden på en rutinemessig og forutsigbar måte.
forskning.no 03.04.2020
Kun 0,5 prosent fikk diagnosen influensalignende sykdom i forrige uke. Folkehelseinstituttet sier influensasesongen er slutt.
forskning.no 03.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt