AddToAny

Flere titalls tonn asbest i gamle bygg: Truet av den tredje bølgen

Arbeidstilsynet tror asbestfylte bygninger og mangel på kunnskap kan få dramatiske konsekvenser.
{O}

Omar Sejnæs

Da hun var barn, elsket Hildegunn Bikeng Sørstrand (29) å kaste flint i fjæra.

Flickr

De beste kastesteinene var hvite og ruglete. Hun kunne ikke forstå hvorfor foreldrene nektet henne å røre dem.

{/o}

- De sa at steinene var farlige. Jeg tror de hadde vært brukt til tak. På den tida dumpet jo folk alt mulig i fjæra. Først nå, etter å ha vært på kurs, har jeg skjønt at det var asbest. Nå legger jeg også merke til hvor mange bygg jeg går forbi hver eneste dag som har materialet i vegger og tak, sier Hildegunn, som jobber som byggdrifter med ansvar for en barneskole, omsorgsboliger, et bofellesskap og et sykehjem i Kristiansund.

Glemt fare

Asbest har vært forbudt i Norge i nesten 40 år.

Nå frykter Arbeidstilsynet og Kreftforeningen «en tredje asbestbølge».

- Det er fortsatt altfor mange som dør av asbestrelatert sykdom. Likevel er det få som vet hva asbest er i dag. Det frykter vi innebærer en økt risiko for framtidas arbeidstakere, sier rådgiver Ingvild Berg i Kreftforeningens seksjon for forebygging.

Den første bølgen rammet de som lagde produkter av asbest. De neste ofrene befant seg blant de som brukte produktene, for eksempel de som bygde hus.

- Mange av dem er syke eller døde i dag. I den tredje bølgen er det de som skal renovere alt som ble bygd av asbest vi er engstelige for, sier Berg.

- Kombinasjonen av dårlig kunnskap og flere titalls tonn asbest i gamle bygg gjør at vi er nødt til å forebygge, sier yrkeshygieniker og sjefingeniør Kari Mork hos Arbeidstilsynet.

Som byggdrifter tilhører Hildegunn en yrkesgruppe de mener kan være spesielt utsatt. Andre utsatte yrkesgrupper er tømrere, rørleggere, elektrikere, brannfolk, brannforebyggere og offshorearbeidere.

Mirakelmaterialet

Da asbest kom på markedet rundt 1920, fremsto det krystalliske silikatmineralet som et mirakel: Det var vanntett, isolerende, støydempende, syrebestandig og brannhemmende - og ble brukt i alt fra juledekorasjoner og sigarettfiltre til arbeidstøy og bygningsmaterialer.

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Noen medarbeidere trenger rett og slett litt hjelp til å huske at jobben er et fint sted å være. Noen enkle grep kan gjøres når ferien er slutt.
Fagbladet 17.08.2022
Arbeiderpartiet faller under 20 prosent på NRK og Aftenpostens partibarometer for august. Høyre er landets klart største parti med 30 prosents oppslutning.
Fagbladet 17.08.2022
- For mange er det å være menneske så vanskelig at vi må hjelpe med alt fra sykemeldinger til trygdelovgivning, til å klage på skatten eller søke om lån, sier foretakstillitvalgt Bjørn Wølstad-Knudsen.
Fagbladet 17.08.2022
- Trafikksikkerhet, sier arbeidsgiver. - Overvåking som ville gjort Stasi misunnelig, sier sjåfør.
Fagbladet 16.08.2022
Du må være 100 prosent arbeidsufør for å ha rett til ny ferie senere, hvis du er så uheldig å bli syk i ferien.
Fagbladet 16.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt