AddToAny

Flere søkere og høyere poengsnitt på studiene i journalistikk

- Jeg ble veldig glad, sier Eli (37) om å komme inn i Stavanger.
Saken oppdateres.

Årets tall for inntak til høyere utdanning er publisert og årets statistikk viser at de fleste bachelorutdanningene i journalistikk har økt poengkravet i år.

- Jeg ble veldig glad da jeg kom inn. Snittet var tidligere høyt, men så gikk det ned for noen år siden. Men de siste årene har det bare økt og økt. Så jeg ble veldig glad, sier Eli Cleve (37), som har bakgrunn som musiker.

Forrige uke fikk hun beskjeden om at hun tilbud om plass på journalistikkstudiet i Stavanger. Her har poengkravet i den ordinære kvoten økt fra 4,54 til 4,6 fra i fjor.

Poengkrav i ordinær kvote

Studiested 2018 2019

Oslo 55,1 54,5

Oslo (foto) 50,2 Alle

Stavanger 45,4 46,0

Volda (avis/nett) 37,8 41,2

Volda (tv/radio) 50,6 49,8

Kristiansand Alle Alle

Bergen 55,1 55,4

Bodø Avlyst

- Kan nå så lang som helst

Cleve er glad for at hun nå får muligheten til å bli journalist.

- Jeg har alltid hatt lyst til å bli journalist. Og nå passet det sånn at jeg ville ta tre eller fem år på universitetet. Og jeg gleder meg og er veldig motivert, sier hun til Journalisten.

- Hva vil du skrive om som journalist?

- Jeg har selvfølgelig en drøm om å være frilans og skrive om all urettferdighet i verden. Dyrevern, fattigdom og sult. Men jeg regner med at i løpet av tre år, så vil jeg klare å «tune» meg inn på noe mer realistisk, sier hun og ler.

- Men det som er så bra med Norge, er at jeg har jo en sjanse. Hvis jeg bare leverer, så kan jeg nå så langt som helst.

De eneste utdanningene som ikke har fått økt poengkravet i år er bachelorutdanningen i journalistikk ved Oslomet, samt spesialiseringen i tv og radio ved Høgskolen i Volda. Men dette gjelder kun den ordinære kvoten.

For elever som konkurrerer i førstegangsopptaket - for dem under 21 år - har poengkravet økt på samtlige utdanninger.

Poengkrav i førstegangskvoten

Studiested 2018 2019

Oslo 47,7 48,8

Oslo (foto) Alle 52

Stavanger 41,5 41,8

Volda (avis/nett) 37,9 39,6

Volda (tv/radio) 46,7 47,2

Kristiansand Alle Alle

Bergen 51,0 51,1

Bodø Avlyst

Varsler økning

Statistikken fra Samordna Opptak viser også at journalistikkstudiet nå blir mer populært blant studentene. Nesten samtlige bachelorutdanninger i journalistikk opplever økte søkertall.

For eksempel bachelorstudiet i journalistikk ved Oslomet, det mest populære studiet i Norge, har økt både antall søkere og søkere som har studiet som førstevalg.

I fjor var det 260 som hadde studiet som førstevalg. I år er det 278.

NLA Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand varsler også en økning. De skriver i en pressemelding at over 40 prosent flere studenter hadde studiet på toppen av søknadslisten da søknadsfristen gikk ut tidligere i år.

Rektor Erik Waaler er svært fornøyd med søkertallene.

- Dette viser at NLA Høgskolen har et attraktivt og samfunnsrelevant studietilbud, sier han, ifølge pressemeldingen.

Stavanger har hatt en nedgang fra 76 til 65 søkere med studiet som førstevalg. Likevel har poengkravet gått opp.

De mest populære studiene

Studiested Førstevalg Antall tilbud

Oslo 278 119

Bergen 165 60

Volda (tv/radio) 101 70

Oslo (foto) 74 15

Stavanger 65 80

Volda (avis/nett) 31 60

Kristiansand 31 122

Bodø Avlyst Avlyst

Image-text:

Universitetet i Stavanger har høyere poengkrav i år enn i fjor for å komme inn på journalistikkstudiet. Foto: Carina Johansen, NTB Scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Helt ordinær dekning av offentlig pengebruk, mener iFinnmark-redaktør.
Journalisten 12.11.2019
- Det handler om å ramme alle leserne, sier Cicilie S. Andersen, som akkurat har fått fast jobb.
Journalisten 12.11.2019
Kirurg må betale flere millioner i saksomkostninger. Borgarting lagmannsrett omgjør dommen fra Oslo tingrett, der TV 2, tre journalister og en redaktør ble dømt til å betale hjernekirurg Per Kristian Eide oppreisning for ærekrenkelser.
Journalisten 12.11.2019
Steffen Fjærvik mener eksklusivitet og caser er handelsvare i norsk press.
Journalisten 12.11.2019
Mener vesentlige ting blir avslørt. - For en politiker som utøver makt hver dag, så kan det være flott at ingen ser oss i kortene. Men jeg tror det er bra journalister gjør det, sier Sveinung Rotevatn (V) til Journalisten.
Journalisten 12.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt