Dyra kvitterer med god helse, høy ytelse og svært akseptabel tilvekst. Grovfôrtallenes tale er tydelige nok, men forteller ikke alt.
- Vi har problemer med å definere eksakt hvor mye diesel som går med til å drive fullfôrblanderen, tallene som kommer fram i beregningen, er trolig litt lave. Bedre helse og høyere ytelse i besetningen som følge av fôring med fullfôr, er etter vår erfaring betydelig; dette kommer heller ikke med i tallene. Men uansett er mulighetene til å knekke grovfôrtallene et veldig bra verktøy, sier jærbonden fra gården Varhaug i Hå kommune, som årlig produserer nær 500 000 fôrenheter med grovfôr til dyra sine.
FORNØYD MED FULLFÔROlaf Varhaug er klar på at han ikke har behov for å forsvare egen fôringsstrategi med nebb og klør.
- På ingen måte. Jeg er underveis og innstilt på at det kan komme endringer, men i det store og hele er jeg fornøyd med det opplegget vi har nå. Og fullfôrvogna er definitivt kommet til gårds for å bli, understreker han.
I Norsk Landbruk nummer 8 ble Martin Mæland sitt grovfôrregnskap presentert. Han har valgt et opplegg med tårnsiloer, rundballer, fylltømmer og Feed Robot. Olaf Varhaug har prioritert å konservere alt grovfôret i plansiloer og lager sin egen fôrblanding ved hjelp av en fullfôrblander fra Keenan. Han har en omfattende maskinpark og har, sammen med faren, Abraham, valgt å gjøre mesteparten av arbeidet med fôrdyrkinga selv.
- Far bidrar med både arbeidskapasitet og mer enn 40-års erfaring som husdyrbonde og grovfôrdyrker. Vi samarbeider godt og er effektive. Skulle jeg hatt en tilsatt i stedet for far, som ikke teller


































































































