AddToAny

Filter nyheter: NTNU-Eikrem skal ha brukt hemmelig Facebook-konto i rasistiske nettdebatter

Filter nyheter: NTNU-Eikrem skal ha brukt hemmelig Facebook-konto i rasistiske nettdebatter
Førsteamanuensis og samfunnsdebattant Øyvind Eikrem skal ha brukt en anonym Facebook-profil til å dele og like innhold med et langt mer innvandrerfiendtlig innhold og en grovere språkbruk enn det han gjør under eget navn.
Filter Nyheter har undersøkt aktiviteten fra den anonymiserte profilen og skriver at den har vært omfangsrik i flere lukkede og innvandrerfiendtlige grupper i tillegg til andre publiseringer på Facebook i en periode på snart to år.

Den aktuelle anonymiserte Facebook-profilen skal blant annet ha delt innhold fra nettstedet til den nynazistiske organisasjonen «Den nordiske motstandsbevegelsen» og publisert lenke til en høyreradikal video som forklarer at det foregår en «hvit utslettelse» i regi av «forræderiske regjeringer», ifølge Filter Nyheter.

Kjenner seg ikke igjen

Øyvind Eikrem sier at profilen ikke er hans. «Jeg kjenner meg ikke igjen i de ting som beskrives () og har ingen interesse [av] å diskutere hverken private anliggender, sosiale medier eller noe av de øvrige spørsmålene med Filter Nyheter», skriver Øyvind Eikrem i en e-post til Filter Nyheter torsdag.

Filter Nyheter hevder at den anonymiserte profilen har vært brukt til kontakt med bekjente som har vært innforstått med at det dreide seg om Eikrem. De skriver også at «En lang rekke eksempler knyttet til den offentlig tilgjengelige bruken av kontoen, underbygger at det dreier seg om en person med Eikrems personlige omgangskrets, faglige profil og andre konkrete sammenfall. Ett eksempel er hvilke personer den anonymiserte profilen har gratulert på bursdager.»

NTNU vil invitere til møte

Eikrems instituttleder Riina Kiik svarer skriver til Khrono at de har registrert artikkelen, og vil invitere Eikrem til et møte.

«Foreløpig har vi bare det som står i artikkelen å forholde oss til. Jeg er for tiden på reise, men når jeg kommer tilbake til Trondheim vil jeg invitere Eikrem til et møte for å høre hans versjon av det som er kommet fram», skriver Kiik i en e-post til Khrono.

«Så vidt jeg kan se av artikkelen så bestrider jo han å stå bak ytringene og Facebook-kontoene som kritikken gjelder. Uansett hva som måtte ha skjedd her så vil vi som arbeidsgiver også ta vare på vår medarbeider», står det videre.

Aktiv på Forskerforums Facebook

Ifølge Filter Nyheter har Facebook-profilen byttet navn flere ganger. Først het den«Einar Tambarskjelve», så«Einar Tamburi», før den nylig ble endret til«Dwayne Elizondo Camacho». Nå er profilen slettet.

Forskerforum kjenner også igjen noen av aliasene fra aktivitet på Forskerforums Facebook-side.

Forskerforum har foreløpig ikke fått svar fra Øyvind Eikrem på vår henvendelse til ham.

Les vårt intervju med Eikrem:

Image-text:

Skjermbilde fra Filter Nyheters sak om Øyvind Eikrem.

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Det vi har lært av koronakrisen, kan vi bruke i møtet med klimakrisen, mener rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.
Forskerforum 05.07.2020
Midnattssola og sommerlyset i Nord-Norge gir ro i sjela og nesten overnaturlige opplevelser, sier Forskerforbundets nestleder Kristin Dæhli.
Forskerforum 03.07.2020
Museumsdirektør Håkon Glørstad hører alt for ofte at folk beskjemmet innrømmer at de har bodd et sted i årevis, men aldri besøkt de lokale attraksjonene.
Forskerforum 03.07.2020
- Jeg har sett hvor viktig det er at demokratiet fungerer godt i en krise, sier utdanningspolitiker på Stortinget Nina Sandberg (Ap).
Forskerforum 03.07.2020
Hva ville Forskningsrådsdirektør John-Arne Røttingen gjort om han var forskningsminister? Listen er lang, men planen er enkel.
Forskerforum 03.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt