AddToAny

Film og forløsning

Vi skal ikke frykte krisene, det er de som utvikler oss som mennesker, mener filmskaper Itonje Søimer Guttormsen.
- Kriser, sier filmskaper Itonje Søimer Guttormsen. - Kriser er helt essensielt det! Vi skal ikke være så redd for kriser. Vi skal være redd om vi ikke har hatt noen kriser. Det er der vi ruster oss og blir forsterka. Der vi utvikler empati og forståelse for egen og andres sårbarhet. En krise kan jo oppleves som helt havsnød når det står på. Og jeg tror man må dit også, jeg. Til tanken om at du drukner - og så «vosj!» - er det som om noen drar vekk et forheng, og du ser et helt nytt landskap.

Hun trasker gjennom Vår Frelsers gravlund i Oslo og snakker om gylne kornåkere og lillablå himmelhvelvinger da hun får øye på et bøketre, og utbryter at her må vi slå oss ned, under grenene som trekker mot gresset, i blandingen av lys og skygge. Det passer når vi skal snakke med Itonje Søimer Guttormsen. Hun er lys og skygge, kontraster. Hun sier hun trenger dem begge. Det store, utadvendte, generøse - som et filmsett. Det lukkede, konsentrerte, innadvendte - som en skriveperiode. Akkurat nå, der hun flipper av seg skoene så hun blir barbeint og setter seg ned gresset, er hun flomlys.

- Jeg kunne aldri skrevet nå for eksempel. Jeg skal i gang med manuset til neste film, men jeg har ikke sjanse på grunn av alt som skjer i lanseringsfasen. Jeg er superoverfladisk. Prater og prater, tar lett til fest, og det har vært sommer og... og

Og hun har suksess. Den kunstneriske og eksistensielle krisen som er skildret gjennom uforløste og kompromissløse Gritt i debutspillefilmen med samme navn, er blitt filmskaperens egen kunstneriske forløsning. Filmen har tatt fem år å lage, men kampen for å nå dit har glødet og frustrert så veldig mye lenger.

- Det ligger stor skam i å føle seg uforløst, har du sagt?

- Ja. Itonje Søimer Guttormsen har løsnet en spenne i håret, det virker å falle flere meter nedover skulderen.

- Klart det er skamfullt når du har

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Debattinnlegg I et journalnotat ved Psykiatrisk klinikk i Levanger fra 1992, liggende inntil nå på et for meg fremmed fastlegekontor i Levanger, ble det slått fast at jeg er begynnende hjernedød. Det er tretti år siden.
Psykisk helse 19.10.2021
Med et mer åpent og raust samfunn hadde det ikke vært noe stress å fortelle venner og familie hva jeg har vært igjennom.
Psykisk helse 14.10.2021
Hva er det egentlig som skjer i hjernen når man har psykose, hvordan virker legemidlene, og hvorfor virker de av og til ikke?, spør Trond. Psykiater Anne Færden svarer.
Psykisk helse 12.10.2021
«Da hun etter et halvår endelig kryper ut av leiligheten, griper hun fatt i det hun tror mest på. Hun tar tak i hjernen.»
Psykisk helse 10.10.2021
«Øyeblikket» med psykolog Mehdi Farshbaf. FNs høykommissær for flyktninger meldte i slutten av 2020 at det fantes minst 82 millioner flyktninger i verden.
Psykisk helse 07.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt