AddToAny

Ferdigbefaring - dette bør du passe på

Kjøper du nybygd bolig, blir du invitert på ferdigbefaring. Da får du anledning til å sjekke om alt i boligen er som avtalt.
Det kan dessverre være mange feil og mangler i nye bygg. Derfor må du ha øyne og ører med deg når du blir invitert på ferdigbefaring sammen med utbygger. Ferdigbefaring er din anledning til å sjekke at alt er som det skal. Unnlater du å påpeke at noe er feil, er det ikke sikkert du får reklamert senere - og da må du selv betale det det koster å utbedre skadene.

- Et godt råd er å stille forberedt, sier bygningsteknisk rådgiver i Huseierne, Anders Stensrud. Ta gjerne med deg metermål, penn og papir - og notér ting du ikke er fornøyd med. Ta også bilder!

- Det er mange ting man skal ta stilling til, enten du har kjøpt hus eller leilighet, og det er ikke sikkert du har tilstrekkelig kompetanse selv. Da anbefaler jeg at du tar med deg en bygningssakkyndig eller en takstmann, sier han.

Det er flere som tilbyr hjelp av befaringsekspert - blant annet Gjensidige.

Vann

Det kan være lurt å starte med badet, mener Stensrud.

- Det er viktig at du kontrollerer at det er riktig fall i dusjen. Hvis du har med deg en klinkekule, kan du lett sjekke om vannet renner riktig vei. Men det går også an å skru på vannet og se hvor det renner, sier Stensrud.

Kontroller at det er klemring i sluket, at det finnes stoppekran og se over vannfordelingsskapet. Det er nesten som et sikringsskap for vann.

- Dette er komplisert, og man trenger nesten alltid en ekspert som kan vurdere dette, mener Stensrud. En som kjenner de tekniske kravene

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Gratis rådgivning fra spesialister
Hus & Bolig 06.11.2023
Seks kommuner fjernet og en kommune innførte eiendomsskatt på boliger og fritidseiendommer i 2023. Det er nå 322 av Norges 356 kommuner som har eiendomsskatt.
Hus & Bolig 06.11.2023
I 2019 ble Oslo kommune pålagt å betale tilbake eiendomsskatten for 2016. Et flertall i Høyesterett kom til at fristen i eiendomsskatteloven ikke var overholdt.
Hus & Bolig 06.11.2023
Mange huseiere har en tikkende utgiftsbombe i bakken på eiendommen sin uten å ane det. Det kan smelle i dag - eller i neste generasjon. Jo mer du vet om stikkledningene dine og jo tidligere du vet det, desto bedre.
Hus & Bolig 06.11.2023
62 prosent av personer med innvandrerbakgrunn eier bolig. Det er nesten 25 prosentpoeng lavere enn i den øvrige befolkningen.
Hus & Bolig 06.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt