AddToAny

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Prissjokket knuser alle visjoner fra lønnsoppgjøret om økt kjøpekraft.
Partene i lønnsoppgjøret lovet i vår at norske arbeidstakere skulle få mer penger å rutte med.

I en familie hvor begge forsørgerne tjente en vanlig industriarbeiderlønn, kunne familien vente å sitte igjen med 4.200 kroner mer i løpet av et år, ble det sagt.

Nå har virkeligheten har blitt helt annerledes. Lønnstillegget dekker ikke de økte prisene.

Stort underskudd

Hvis prisveksten i hele 2022 blir liggende på samme nivå som nå i juli, vil familien gå med et underskudd på 31.600 kroner i år sammenlignet med i fjor.

Bare i løpet av én måned vil familien i 2022 tape 2.640 kroner i forhold til det de var lovt ved lønnsoppgjøret.

Hvis prisveksten øker, blir underskuddet enda større.

Gjennomsnittlig årslønn

En gjennomsnittlig årslønn for en industriarbeider i 2021 var på 524.400 kroner. Etter lønnsoppgjøret skal årslønna opp til 543.800 kroner. For en familie med to forsørgere blir årslønna 1.090.000 kroner.

Nå i juli har prisveksten vært 6,8 prosent. Hvis dette blir prisveksten i år, må hver av forsørgernes lønn være 560.060 kroner for at de ikke skal få mindre å rutte med.

En familie med to inntekter må tjene minst 1.120.000 kroner. Underskuddet blir 31.600 kroner.

Høyt over anslaget

Da lønnsoppgjørene ble gjennomført i april og mai, la partene til grunn en prisvekst på 3,3 prosent i hele 2022. I juni publiserte Statistisk sentralbyrå et anslag over prisveksten i 2022. SSB anslo da at prisveksten i år kommer til å bli på 4,7 prosent.

Prisveksten fra juli 2021 til juli 2022 ligger skyhøyt over anslaget.

Men det kan tenkes at prisveksten i løpet av året vil gå ned.

Reallønna 1975 til 2022

Hva med rentene?

I vårt regnestykke har vi ikke regnet med økte renter. For de aller fleste i Norge betyr utviklingen av renta mye for hvor mange penger en har mulighet til å bruke.

Lånerentene har økt og skal sannsynligvis øke mer.

Hvis vi regner med de økte rentene, blir familiens økonomi enda vanskeligere.

Økte renter

I juni økte Norges Bank styringsrenta med 0,5 prosentpoeng. Banken skal ha et nytt rentemøte neste uke. Mange økonomer spår en renteheving på like mye da.

Bankene følger som regel vedtaket i Norges Bank og setter opp boliglånsrenta like mye som sentralbanken.

For en familie med tre millioner kroner i boliglån, vil utgiftene øke med 30.000 kroner. Disse rentene vil kunne trekkes fra på skattbar inntekt. Men nettoutgiftene med et slikt lån vil øke. Hver gang renta øker med 1 prosent, må familien ut med 20.000 kroner mer.

Millioner i boliglån

Mange familier har høyere boliglån enn tre millioner kroner. Det er vanlig å si at en kan låne opp til fem ganger årsinntekten.

For «vår» familie med en samlet inntekt på i underkant av 1,1 millioner kroner, vil det si at de ville kunne ha et boliglån på 5,5 millioner kroner.

I så fall vil en renteøkning på 1 prosentpoeng bety, økte utgifter på 55.000 kroner i året, brutto. Etter skattefradraget vil de årlige utgiftene øke med 37.000 kroner, eller 3.000 kroner måneden.

Inntektsutviklingen 2022 for en familie

Image-text:

Økte priser på strøm, matvarer og boliglån velter regnestykket som skulle gi nordmenn økt kjøpekraft. (Illustrasjon)

Colourbox

Extra-info:

Økte priser

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt