AddToAny

Faktisk sin faktasjekk er faktisk full av feil

Faktisk sin faktasjekk er faktisk full av feil
Tilbakeviser faktasjekk av dokumentarfilm. Naturfilmkanalen har satt søkelys på en økonomisk problemstilling innen energi: Hva koster vindkrafteventyret egentlig for norske forbrukere? Det er det åpenbart noen som ikke ønsker velkommen.
Da Faktisk.no kontaktet Naturfilmkanalen 2. juni 2020 og ville «faktasjekke» Naturfilmkanalen sin dokumentarfilm Økonomibløffen syntes vi det var positivt, fordi det kunne bidra til å sette fokus på de økonomiske problemstillingene vi beskriver i filmen.

Disse har stor økonomisk betydning for svært mange mennesker i Norge.

Prosessen omkring «fakta-sjekken» har imidlertid gitt oss grunn til bekymring over den måten Faktisk.no opptrer på. Det gjelder deres bruk av kilder, som i hovedsak er dokumentarens motstandere. Det gjelder også det manglende grunnlaget for Faktisk.no sine påstander, måten de argumenterer på og, ikke minst, selve prosessen rundt tilsvar til deres påstander.

Naturfilmkanalen tilbakeviser alle Faktisk.no sine påstander om feil i dokumentaren.

Vårt fullstendige tilsvar er lagt ut på Naturfilmkanalen.no. Naturfilmkanalen mener at Faktisk.no sin egen «fakta-sjekk» er full av feil, villedende saksfremstillinger og udokumenterte påstander. Faktisk.no har ikke påvist feil i filmen.

Prosessen omkring «fakta-sjekken» har gitt oss grunn til bekymring over den måten Faktisk.no opptrer på.

Eksempelvis hevder Faktisk.no at «Elsertifikatene er ikke et redskap for mer vindkraft». Dette trass i at elsertifikatenes formål, ifølge OED er å fremme utbygging av vindkraft og at Norge i dag opplever en massiv vindkraftbygging med mål om å nå fristen for tildeling av elsertifikater som går ut i 2021.

Etter at vi har påpekt dette har de endret sin påstand til «Ikke kun et redskap for mer vindkraft». Det er en helt annen påstand som ikke peker i retning av noen feil i Naturfilmkanalens film. Det er en innrømmelse av at Faktisk.no selv tok feil.

Faktisk.no fremsetter også flere ganger påstander om feil i filmen på basis av tall som ikke er oppgitt i den. Det kalles «stråmannsargumentasjon» og burde være langt utenfor de metoder en slik organisasjon skal benytte.

I filmen har vi beregnet at vindkraften vil koste norske husholdninger, bønder og tjenesteytende næring til sammen mellom 60 og 100 milliarder over 20 år.

Vi har tre ganger påpekt overfor Faktisk.no at tallene vi ga dem var for et midlere scenario på 80 milliarder uten at de har forstått at det betyr at de ikke kan bruke disse tallene til å vise at vi tar feil. Slik har kampen om fakta hos et motvillig Faktisk.no pågått i snart to uker.

Gjennom sitt medlemskap i den internasjonale sammenslutningen av faktasjekkere (IFCN), er Faktisk.no pålagt å være strengt nøytrale og upartiske. Når Faktisk.no løper rett til dem vi kritiserer for å finne sine sannhetsvitner blir det vanskelig å se hverken nøytralitet eller upartiskhet i deres «faktasjekk» av dokumentarfilmen Økonomibløffen.

Naturfilmkanalen konkluderer med at Faktisk.no sine påstander mot oss er tendensiøs journalistikk full av misforståelser, feil og villedende informasjon, publisert under en klikkfremmende tittel som indikerer en selvsikkerhet som på ingen måte matcher innholdet i artikkelen.

Kvaliteten på de fakta som Faktisk.no leverer er i samme kategori som det uvesenet de ble etablert for å bekjempe.

Magne Helge Sleire, regissør

Sveinulf Vågene, fagansvarlig for vindkraftøkonomi i filmen

Image-text:

«Faktisk.no sine påstander mot oss er tendensiøs journalistikk full av misforståelser, feil og villedende informasjon, publisert under en klikkfremmende tittel» skriver skaperne av dokumentarfilmen Økonomibløffen. Her Lillgrund Vindmllepark i Sverige. Illustrasjonsfoto: Ty Stange / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Nytt utspill fra Trump. President Donald Trump gir det kinesiske selskapet Bytedance 90 dager til å kvitte seg med data fra amerikanske brukere i den populære appen Tiktok.
Journalisten 15.08.2020
- For TV 2 Sporten er dette et scoop. TV 2 styrker laget som dekker engelsk fotball og ansetter Arilas Berg Ould-Saada som ny korrespondent i Manchester.
Journalisten 14.08.2020
Rykker opp. Jan Magnus Weiberg-Aurdal (39) rykker opp og blir Medier24s nye vaktsjef, skriver nettstedet i en pressemelding. Weiberg-Aurdal har vært ansatt i Medier24 som journalist siden sommeren 2019.
Journalisten 14.08.2020
- Indikasjon på at vi er over det verste. Reklameomsetningen via mediebyråene var i juli 17,9 prosent lavere enn i fjor. Frafallet av inntekter har dermed stabilisert seg.
Journalisten 14.08.2020
Også i Aftenposten og NTB er like mange på hjemmekontor som før sommeren.
Journalisten 14.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt