AddToAny

Fagdager 2021 i Sandefjord og Larvik

Fagdager 2021 i Sandefjord og Larvik
I år inviterer Norsk forening for gravplasskultur alle interesserte til årets store begivenhet: Fagdagene som arrangeres 8. - 10. september i de to sjarmerende vestfoldbyene Sandefjord og Larvik.
Fra Tjølling kirkegård og gjenbruk av monterte gravminner.

Med tema «Gravformer i endring» gir fagdagene folk anledning til endelig å få treffes igjen etter det lange pandemiårets møtetørke. Nå er det tid for faglig, og ikke minst sosialt, påfyll.

Hvilke varige spor vil koronaviruset sette
Apropos pandemien. Det er ikke til å komme bort fra at det lille viruset som skapte så store konsekvenser, blir tema også i år. Forhåpentligvis for siste gang.

Gunnar Hammersmark fra Virke gravferd vil fortelle om begravelsesbyråenes erfaringer, hvordan korona påvirket tradisjonene, og også dele noen tanker om de framtidige konsekvensene pandemien kan få.

KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) vil presentere en rapport som viser erfaringene man gjorde i forhold

Park- og anleggsmesse
Park- og anleggsmessen arrangeres 4. - 5. november 2021. Rett før pinsen kom gladmeldingen fra myndighetene: Vare- og handelsmesser gjenåpnes, og med det arrangeres også Park- og anleggsmessen som planlagt.

Messa er Norges ledende fagmesse for alle som jobber i park- og anleggsbransjen. På messen samles et bredt spekter utstillere, med det siste innen maskiner, redskap og utstyr. Det siste av utstyr til parker, lekeplasser, grøntanlegg, idrettsanlegg, golfbaner og gravplasser er også å finne på messen. Den arrangeres årlig, men måtte i fjor avlyses på grunn av pandemien.

Arrangøren skriver i en pressemelding at dette skal bli en trygg møteplass. Det stilles store krav til smittevernet, dette handler først og fremst om avstand, god hygiene, forhåndsregistrerte inngangsbilletter og vakthold. - Nå blir det messe, og det skal bli både trygt, givende og veldig gøy, sier arrangøren.
-red(Foto: Magne Krossøy Heum)
til beredskapsplaner og risikovurderinger under pandemien. Likeledes utfordres Gravferdsetaten i Oslo til å fortelle om pandemiens konsekvenser for hovedstadens gravplasser og krematorium.

Mye askenytt
Ellers preges Fagdagene av mye aske. Og med aske, følger det nye gravleggingsformer og riter som kan være på vei inn i hverdagen til våre gravplasser.

Det blir blant annet foredrag om askespredning inne på gravplassen. Altså ikke bare i havet, eller i ferskvann eller på land med et øde preg, som er tillatt i dag. Her skal blant annet Jan Olov Andersson, som leder NFKK (Nordisk forening for kirkegårder og krematorier), fortelle om erfaringene Sverige har med dette.

Åpenhet i sektoren
Morgenbladet viet i juni mange sider til gravplassektoren i en reportasje der de fulgte graver Rune Sem i Oslo og hans arbeidsdag. I denne artikkelen, som virkelig er verdt å lese, kommer de med en svært god attest om Gravplassforeningens nettsider:

gravplassen.no:
...Den nye åpenheten i sektoren gir seg mange utslag, for eksempel en ny satsing på fagpublikasjonen gravplassen.no - et velredigert nettmagasin med en forfriskende uforferdet måte å håndtere stoffet på.

Etatsjefer rundt i landet sverger også til åpenheten. Direktør Magne Hustavenes i Gravferdsetaten i Oslo, sier til Morgenbladet at byrådet har lovet å involvere innbyggerne i hvordan kommunen jobber. Ønsket er å engasjere folk i utviklingen av tjenesten. - Åpenhet er en forutsetning for dette, sier Hustavenes.
Kilde: Morgenbladet
At urnevegg er blitt tillatt, er et selvsagt tema. Oddbjørn Sørmoen fra Kirkerådet skal vise gode eksempler fra utlandet på urnevegger som inspirasjon til norske forvaltninger som vurderer slike tilbud.

Befaring til to gravplasser i Larvik
Urnevegg blir også tema under torsdagens fire timer lange befaring til gravplasser i Larvik. Undersbo gravplass planlegger å bygge urnevegg, noe deltakerne skal få vite mer om.

Turen går til Tjølling kirkegård som har mange rammegraver, og der man gjenbruker gravminner. Det blir også valgfritt stopp på enten Ekeberg gravlund nær Sandefjord sentrum, eller på Vestfold krematorium ved E18 litt lenger nord.

Sjekk nettsiden for fullstendig program
Programmet inneholder langt flere foredrag og tema, inkludert utdeling av prisen for årets beste driftsbygning med driftsareal, og presentasjon av den nye faggruppe gravplass hos Statsforvalteren Telemark og Vestfold. Sjekk ut fullstendig program på
www.gravplasskultur.no.

Når stadig flere rykker lenger fram i vaksinekøen, er tida igjen inne til å treffe gode kolleger fra landet rundt. Etter de faglige interessante foredragene, blir det god anledning til uformell prat i lønsjer eller festmiddag. Det blir også spennende byvandring med fokus på urbant friluftsliv og kultur i sentrum av Sandefjord.

Nordisk kongress i Finland
Nordisk forening for kirkegårder og krematorier (NFKK) arbeider med å planlegge Nordisk kongress i Tammerfors i Finland i 2022.

Mange av bladets lesere husker gjerne den forrige kongressen som var i København i 2017.

Den nordiske foreningen arrangerer denne kongressen i de respektive nordiske land hvert fjerde år og kongressen skulle vært i 2021. På grunn av den pågående pandemien, ble det for tidlig å planlegge en kongress til høsten 2021, men den nordiske foreningen arbeider med kongressen som har tentativ dato 14. - 16. september 2022. Temaet for kongressen vil være:

Kyrkogården som kulturarvsbärare och dess betydelse för miljön.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Gravplassene må snart håndtere langt flere dødsfall enn i dag. Det skyldes høye fødselstall etter 2. verdenskrig. Økningen vil variere sterkt fra kommune til kommune.
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen kan inneholde mange kulturminner, fra flere tusen år gamle gravhauger og middelaldergraver, til gravminner fra forrige århundre. Elementer som veisystemer, vegetasjon og gravfeltstruktur kan også ha stor kulturminneverdi og vitne om stedets historie.
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen 29.03.2022
Gravplassen 29.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt