AddToAny

Får kua vondt i magen av metanhemmere?

Debatten har gått friskt i sosiale medier etter at Q-Meieriene lanserte Klimamelk og Tine Fremtidsmelk. Folk er skeptiske.
- Hold dere langt unna. Ikke drikk melk.

Slik starter Margit Vea sitt Facebookinnlegg der hun går hardt ut mot de to meierienes nylanserte klimavennlige melkeprodukter. Vea skriver videre at hun ikke vil at barna hennes skal få i seg denne dritten, altså melk fra kyr som har fått gift i fôret sitt. I et forsøk på å påvirke kukroppen til å ikke fise.

Innlegget er publisert både på hennes private konto og bedriftskonto. De er i skrivende stund delt rundt 1900 ganger, og har nesten 300 kommentarer.

Vea viser videre til et innlegg skrevet av Silje Molvær, som har nøstet litt mer i saken og sett på stoffet som kyrne får i seg. Det heter Bovaer, eller 3-NOP, som ifølge Molvær gjør at kyrne raper mindre.

- Men det gjør ikke at det blir færre av de tarmbakteriene som lager gassen, eller at de bakteriene lager mindre gass. Min første tanke er jo da: stakkars kyr. Alle vet jo hvor vondt det er med luft og knip i magen. Og kyr har fire mager, skriver Molvær.

- Fremmedgjøring

Noen i kommentarfeltet er helt enig med Vea og Molvær, og vil definitivt styre unna klimamelka, mens andre er skeptiske til påstandene de to kommer med.

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger. Det meste går i at folk nesten ikke tror at det går an, og så er det noen som mener det er tull det jeg skriver. Jeg tror noen bønder føler seg angrepet, men jeg ser på bøndene som ofre. De er fanget i et politisk system, og har ikke noe valg, sier Margit Vea til Bondebladet.

Hun mener Klimamelk og Fremtidsmelk er en fremmedgjøring.

- Melk blir ikke lenger et naturprodukt, men et objekt. Og folk kan på sikt bli tvunget til å kjøpe den melka hvis globalistene får det som de vil, sier Vea.

Trenger en kvart teskje

Men er det slik at metanhemmer er gift for kua, og får den luft og vondt i magen av dette? Vi har hørt med ekspertene.

Dennis Rijnders er kommersiell direktør for Bovaer

Les mer

Flere saker fra Bondebladet

Dersom forslagene Stortinget nylig behandlet blir tatt opp igjen om et halvannet år, kan det være et farvel til egg som distriktsnæring, og markedsreguleringa kan bli svekka for kjøttog korn- og melkebøndene, frykter landbrukstopper.
Bondebladet 16.05.2024
Målprisen på melk økte med 14 prosent fra nivået før 2020-avtalen til 2023-avtalen. Gjennomsnittlig målprisøkning for grønnsaker og frukt økte med nærmere 30 prosent.
Bondebladet 16.05.2024
Sammenligner du referansebruka i krav og tilbud, kan det se ut som om kornbøndene kommer bedre ut med statens tilbud. Det er ikke reelt.
Bondebladet 16.05.2024
Viil Søyland mener tilbudet er et godt bidrag til å nå opptrappingsmålene på inntekt og sjølforsyning.
Bondebladet 16.05.2024
Del dine beste bilder med Bondebladets lesere på Instagram. Velg «Tagg personer» i Instagram, klikk på bildet og legg til bondebladet eller send bildet til redaksjonen@bondebladet.no
Bondebladet 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt