AddToAny

Erland Bakke med ny PFU-klage mot VG

Klager igjen på omtale av Max Social-profiler. Erland Bakke har levert sin fjerde klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) mot VG, viser innsyn fra PFU-sekretariatet.
Tidligere i år vedtok PFU kritikk mot VG for den undersøkende artikkelserien «Kjendismanageren» om Bakke.

Bakke har før klaget VG inn for å blande redaksjonelle og kommersielle interesser, uten at VG har blitt felt. Dette er også tema for den nye klagen:

Bakke skriver i klagen om to VG-anmeldelser «hvor VG sin bakenforliggende rolle ikke blir oppgitt», og sikter til at profiler knyttet til VG eller det VG-eide managementet Max Social omtales i anmeldelsene.

Merket anmeldelser

Klagen gjelder VGs anmeldelse av TV 2-programmet «Forræder», der VGTV-profil Mads Hansen er programleder, og Max Social-profil Kristin Gjelsvik er deltaker, samt en anmeldelse av «Ukas låter» der det ikke gikk fram at artistene Marcus & Martinus er Max Social-profiler.

«Jeg forstår at VG må få lov til å anmelde hva de selv ønsker, også hvor deres ansatte, programledere og profiler er med. Men da burde de overholde det klare påbudet som ble gitt av PFU før sommeren om å opplyse om deres bindinger til disse personene», skriver Bakke i klagen, med henvisning til forrige PFU-diskusjon om VG og Max Social.

VG har etter første publisering merket begge anmeldelsene med opplysninger om Max Social-tilknytningene.

Alle Bakkes fire klager mot VG har kommet i 2022; Bakke har i tidligere år stått oppført som PFU-klager mot Nettavisen og Tønsbergs Blad sammen med sin tidligere klient John Arne Riise.

Ikke fanget opp av systemet

VG avviser presseetiske brudd i tilsvaret, signert ansvarlig redaktør Gard Steiro.

«Det er ikke påkrevd at vi i enhver omtale av TV2-programmet 'Forræder' skal opplyse at Hansen også leder programmer som sendes på VGTV. Dette er ingen skjult binding. Det er heller ikke slik at TV2 eller NRK i alle saker om personer som deltar i programmer på TV-kanalene opplyser om dette», står det i tilsvaret.

Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Om Marcus & Martinus-anmeldelsen, påpekes det i tilsvaret at låta fikk terningkast tre:

«Det faller på sin egen urimelighet at denne omtalen skulle være en håndsrekning til Marcus og Martinus. En dårlig anmeldelse er sjelden bra for artister, ei heller at det formidles på VGs førsteside. Bakgrunnen for at låten ble anmeldt er naturligvis at duoen er svært kjente.»

VG har et system som skal fange opp omtale av Max Social-profiler så redaksjonen kan legge inn en standardtekst, men i tilfellet med Marcus & Martinus fanget systemet ikke opp artistnavnene, skriver VG.

- Vil skje at vi glipper

Steiro understreker i tilsvaret at VG har pålagt seg selv strenge krav om merking, at de lojalt følger føringer gitt fra PFU og retter mangler så snart som mulig.

«Men det vil forekomme forsinkelser. Det vil skje at vi glipper. En leser som aktivt jakter på feil, vil kunne finne dem. Selv automatiserte prosesser kan svikte når det kommer til enkeltartikler eller videoinnslag.»

Han avslutter:

«Denne saken handler ikke om manglende vilje til å vise åpenhet jfr. Vær Varsom-plakatens punkt 2.3, men om en klager som leter etter feil og forsinkelser. Det er klagers fulle rett, men eksemplene hans utgjør ikke presseetiske brudd.»

VGs stabssjef Øyvind Næss opplyser til Journalisten at VG ikke har ytterligere kommentar om PFU-klagen.

Image-text:

Erland Bakke, her fra forrige gang PFU behandlet klage fra Bakke mot VG.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Indisk politi har pågrepet minst 24 studenter i New Delhi etter at de arrangerte en visning av en BBC-dokumentar om statsminister Narendra Modi.
Journalisten 27.01.2023
Tre menn er siktet for å ha planlagt å drepe en opposisjonell iransk journalist i New York, opplyser USAs justisminister.
Journalisten 27.01.2023
43 fellelser etter årets første møte. Denne oversikten oppdateres ved hvert PFU-møte. Forrige møte, årets første, var onsdag 25. januar. Så langt i ...
Journalisten 27.01.2023
Forteller Fontene om egne journalistmøter. Jan Storø er dosent i sosialpedagogikk ved Oslo Met og underviser blant annet i barnevern, medier og ...
Journalisten 27.01.2023
- Burde ikke reagert slik jeg gjorde.
Journalisten 27.01.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt