AddToAny

Er tverrfaglighet viktigere enn faglighet?

Sykepleiere og vernepleiere sidestilles med hverandre og med ufaglærte miljøterapeuter i institusjoner innen psykisk helsevern. Det er viktig å være bevisst på ulikhetene i yrkene, skriver Leni Brunborg.
Jeg er psykiatrisk sykepleier og jobber i psykisk helsevern. På jobb kalles jeg miljøterapeut, men det blir også vernepleiere og ufaglærte assistenter kalt. Min kompetanse sidestilles dermed med andre profesjoner og blandes med ufaglærtes manglende formelle kompetanse.

Arbeidsoppgavene mine kan ofte være de samme som for vernepleiere og øvrige miljøterapeuter. Men når det skjer noe som krever min kompetanse, nevnes tittelen «sykepleier».

Tittelen miljøterapeut har vært benyttet i flere tiår og brukes om personer med utdanning fra både helsefaglige, sosialfaglige og pedagogiske fagområder. Tittelen benyttes i stedet for å bruke titler som beskriver fagfeltet kompetansen er rettet mot. Slik jeg ser det, er kompetanseområdene i dag visket ut til fordel for tverrfaglig prioritering av helsefremmende og forebyggende arbeid hvor alle angivelig kan gjøre det samme.

Ufaglærte erstatter fagutdannede

Jeg mener at psykiatrien ikke hadde overlevd uten assistenter, og at det er mange assistenter som gjør en utrolig god jobb med pasientgruppen vår. Men jeg kan ikke lenger være stille om et tema som opptar så mange sykepleiere på min arbeidsplass.

En kan stille seg spørsmålet om dette skjer på somatiske avdelinger i like stor grad.

På mitt arbeidssted erstattes sykepleierkompetanse med vernepleierkompetanse og motsatt - so

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Snart jul. Snart fri. Og dermed noen vakter som står uten sykepleiere. Hvis sjefen spør om du kan ta en beredskapsvakt, må du huske at den må avtales skriftlig med tillitsvalgte. Og kun hvis det er faglig forsvarlig.
Sykepleien 08.12.2019
Eidskog Helsetun blir fremstilt i mediene som en institusjon som aldri har vurdert HLR-status på pasienter, men det er ikke riktig, skriver Lise Krogstad.
Sykepleien 08.12.2019
Psykolog og forfatter Jørgen Flor ga i høst ut boken Skadelige samtaler. Han ønsker å bidra til en diskusjon om bivirkningene av terapi.
Sykepleien 07.12.2019
Jordmorutdanningen ved Universitetet i Tromsø har prøvd ut et nytt undervisningsopplegg i kunnskapsbasert praksis. Her er lærernes erfaringer og studentenes evalueringer.
Sykepleien 07.12.2019
En pasient ved UNN i Tromsø fikk blodoverføring av feil blodtype under en operasjon. Pasienten fikk en akutt og alvorlig reaksjon på blodoverføringen.
Sykepleien 06.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt