Charlotte Price Persson
journalist, videnskab.dk
Etter å ha lest denne artikkelen, koker du aldri vannet mer enn én gang igjen! står det med store, fete typer over hjemmesiden deldette.dk og på dagensbeste.no, i en sak som senere er blitt slettet.
Det alarmerende budskapet har blitt delt flittig på sosiale medier den siste tiden. Derfor har mange lesere skrevet til oss. For som deldette.dk raskt slår fast: De fleste av oss har nok prøvd å koke det samme vannet to eller flere ganger.
Er det virkelig farlig å koke vann flere ganger? Nei. (Skjermdump fra Facebook)
Hvis det er riktig, kan jeg ikke forstå at advarselen ikke er bedre kjent, skriver en leser.
Og la oss bare fra starten slå fast at svaret ifølge forskerne er et stort, rungende NEI. Det er IKKE farlig å koke vann flere ganger.
- Det er feil, det kan det ikke være noen tvil om. Vi ville vært døde alle sammen hvis det var riktig. Noen ganger er det ikke nødvendig å spørre en professor. Det kan være nok å konsultere sin sunne fornuft, forteller professor Søren Rud Keiding, som er prodekan for forskning i naturvitenskap og teknologi ved Aarhus Universitet i Danmark.
Innholdet av oksygen endrer seg
Deldette.dk skriver at det er farlig å koke vannet sitt to ganger fordi innholdet av oksygen i vannet endrer seg. De skriver videre at det fører til at det blir tatt opp skadelige stoffer som arsenikk, fluorid og nitrat i vannet.
At innholdet av oksygen endrer seg når man koker vannet flere ganger, er på sett og vis riktig, forteller professor Jeppe C. Dyre, som arbeider ved Institut for Naturvidenskab og Miljø ved Roskilde Universitet. Han er også leder av senteret Glas og Tid, som forsker på væsker.
- Du har sikkert merket at vann koker, syder og bobler helt i starten. Så faller det til ro og deretter begynner det å koke. Gjentar man forsøket etter at det kokte vannet er avkjølt, vil det ikke syde og boble i starten. Det har s


































































































