AddToAny

Er den økonomiske ulikheten et problem?

Er den økonomiske ulikheten et problem?
De har hvert sitt ståsted i politikken. Den ene som leder for en liberal tenketank. Den andre godt plantet på venstresiden. Hva mener de om ulikheter?
Kristin Clemet mener det er små forskjeller i Norge, sammenliknet med andre land. Linn Herning mener det er for store forskjeller i Norge.
De er også uenige om hva som skaper forskjellene: Civita-sjefen mener innvandring bidrar til ulikhet. Herning mener derimot endret maktbalanse i kapitalens favør spiller inn. Tonen er med andre ord satt.
Vi har stilt samme spørsmål til de to ytterpunktene i politikken. Her er spørsmålene og svarene:

Er det for store, passe eller for små forskjeller i Norge?

CLEMET: - Sammenlignet med andre land har vi små forskjeller i Norge. Ser vi på den såkalte Gini-koeffisienten, som er det vanligste målet på økonomisk ulikhet, er det bare Island av OECD-landene som har lavere ulikhet enn Norge. I virkeligheten er ulikheten i Norge enda lavere, fordi vi har relativt mange gratis eller billige velferdstjenester, og disse regnes ikke med her. Dette betyr likevel ikke at vi ikke har noen problemer. Et av de viktigste problemene nå er en økning i antall barnefamilier som har vedvarende lavinntekt. Det er ofte innvandrerfamilier, og årsaken til det er som regel at de voksne ikke arbeider eller arbeider mindre enn befolkningen for øvrig, samtidig som de har mange barn.

HERNING: - Det er for store forskjeller i Norge, og utviklingen går i feil retning. Det mener jo også et flertall i befolkningen. At Norge ligger godt an om man sammenlikner med andre land, er ingen redning. Dessuten bør det heller være et argument for at man må ha mindre forskjeller i andre land, enn at vi skal ha enda større forskjeller i Norge.

Hva er den viktigste årsaken til at forskjellene i Norge øker?

CLEMET: - Den økonomiske ulikheten
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO-Aktuelt

Svettedampen ligger som en sky rundt Reinert Bell i skogen i Meldal i Trøndelag. Han legger all sin tyngde mot et enormt grantre. Treet går i bakken med et brak.
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
ERLEND TRO KLETTE Fotojournalist
LO-Aktuelt 16.03.2024
LO-Aktuelt 16.03.2024
Dersom alle deltidsansatte som ønsker å jobbe mer hadde fått 100 prosent stilling, hadde det utgjort rundt 30.000 årsverk årlig.
LO-Aktuelt 16.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt