I land med stabil og god grastørking er det vanlig å ensilere uten tilsetting. Ved bruk av tilsettingsmidler under stabile, gode forhold har inokulanter (biologiske ensileringsmidler) nærmest vært enerådende, mens syrepreparater tradisjonelt har vært like dominerende i vårt fuktige klima. Det er trolig en av årsakene til at det knapt er viet noen interesse for å teste virkninga av å ensilere gras med inokulanter i Norge. Likevel er det enkelte bønder som mener at melkesyrebakterier sørger for å konservere fôret på en god måte.
Etter at Arne og Sven Gunnar Kolnes hadde slitt med sporeproblemer i åtte år, tok de utfordringa med å prøve det biologiske ensileringsmiddelet Silomax Spezial+ i 2016. Nå har de brukt inokulanter i tre år, med svært gode resultater.
I 2017 gjennomførte Tine Rådgiving et prosjekt der de samlet inn over 700 hygieneprøver hos melkeprodusenter som har slitt med sporer. I alt 38 av prøvene var av gras som var ensilert med inokulanter, og resultatene viste at inokulantene nesten kom like godt ut som de nitrøse preparatene.
På den andre siden kom surfôret som var ensilert med syre, langt dårligere ut.
BLANDES I VANNHva er, og hva gjør så biologiske ensileringsmidler? Det er et preparat med melkesyrebakterier, også kalt en inokulant, som tilsettes fôret på samme måte som syre. Men bakteriepreparatet kommer ikke ferdig utblanda på kanner. En typisk blanding kan være et par desiliter med småperler blandet i 200 liter vann, og det rekker til å ensilere sju-åtte lass med en 25 kubikkmeter stor lessevogn.
Melkesyrebakteriene er også helt ufarlige å få på både huden og i øynene, og er mer som en smørende såpe enn en oppløsning som tærer på maskineriet. Oppgaven til melkesyrebakteriene er å omdanne sukkeret, for å senke pH-en i graset så raskt som mulig.
- Det er de samme prinsippene som gjelder når man bruker syre. Fokuset til bonden må alltid være å bringe pH-en ned, og melkesyrebakteriene må være i stand til å vokse under vanskelige forhold, sier Henk van Bergen, direktør for forretningsutvikling i Sil-All i Vest-Europa.
TO BAKTERIESTAMMERDet finnes flere produ


































































































